Residential ArchitectureHousesCase Inlet Retreat by MW Works

Case Inlet Retreat by MW Works

Case Inlet Retreat

Nestled into a forested slope along the eastern edge of the Case Inlet, this small retreat opens to a western view of the Olympic Mountains and the Puget Sound. Case Inlet Retreat was designed by Seattle-based MW Works. Anchored by a weathered cedar clad bedroom wing, a bold concrete cantilever projects the living and dining into the forest and toward the view. An ipe deck slips from inside the kitchen into a meadow to the south, separated only by large sliding glass doors extending the sense of interior directly to the outdoors.

Case Inlet Retreat 1

A broad flat roof hovers high above the living spaces creating the feeling that one is sitting outdoors amidst the trees. Smaller, thoughtfully placed apertures define the exterior of the bedroom volume, along with a single large opening belonging to the master bath to give the users a ritual of bathing within the forest. A balance of simple lines and rugged low maintenance materials, this modest retreat is a welcome sanctuary from the city.

Architects: MW Works
Project: Case Inlet Retreat
Location: Case Inlet, Washington, US
Area: 2,200 sq ft
Photography: Jeremy Bittermann

Case Inlet Retreat 2

Case Inlet Retreat 3

Case Inlet Retreat 4

Case Inlet Retreat 5

Case Inlet Retreat 6

Case Inlet Retreat 7

Case Inlet Retreat 8

Case Inlet Retreat 9

Case Inlet Retreat 10

Case Inlet Retreat 11

Case Inlet Retreat 13

Case Inlet Retreat 14

Thank you for reading this article!

Subscribe to our newsletter

Moon Club in Prague / Formafatal and Machar & Teichman

The creative union of studios Formafatal and Machar & Teichman was given a chance to design the mysterious Moon club, located in a vibrant Prague city area of the Dlouhá street.

Hampstead Apartment by Bradley Van Der Straeten Architects

Project: Hampstead Apartment Architects: Bradley Van Der Straeten Architects Project Leader: Claire Holton Location: London, United Kingdom Hampstead Apartment was recently designed by Bradley Van Der Straeten Architects, an...

Housing Reform for a Couple of Audiovisual Producers and Their Dog

A couple decides to move to an old house located on the third floor of a block built during the 1950s in a famous working-class neighborhood of the city of Granada. With a very poor factory enclosure, these blocks are defined by a structure of two crunches of load walls of 1 foot of large format ceramic hollow brick.

New Hansgrohe product: Axor Starck V Collection

The new Hansgrohe product was displayed to the public on the 7th April at Milan Furniture Fair. This unusual bathroom or kitchen faucet is...

12th Street Townhouse by Barker Associates Architecture Office

The clients for this wood frame townhouse renovation and extension wanted a house full of saturated color, pattern, texture, and light, with Art Deco and mid-century touches and reclaimed materials.

Recommended Stories