Retail DesignCha Le Teahouse by Leckie Studio Architecture + Design

Cha Le Teahouse by Leckie Studio Architecture + Design

Cha Le Teahouse by Leckie Studio Architecture + Design

Architects: Leckie Studio Architecture + Design
Project: Cha Le Teahouse
Location: Vancouver, BC, Canada
Size: 674 sf
Completion January 2017
Photography: Ema Peter
Branding: Glasfurd & Walker

Cha Le Teahouse provides a modernist interpretation of the traditional Chinese tea ritual. The space is defined by a minimalist character that relies on an interplay of geometry and material uniformity. A meticulously coordinated plywood matrix operates as an ordering system for the casework and retail display – this motif is replicated throughout the space to create a sense of rhythm, depth and shadow. This uniform material backdrop lends visual calm and abstract serenity to the immersive sensual experience of drinking tea.

Cha Le Teahouse by Leckie Studio Architecture + Design 1

The focus on wood is economical, and alludes to the sensitivity to materiality that is significant to traditional Chinese tea ceremonies, and often expressed through humble materials. The sculptural mass and quality of the ‘tea bar’ creates and shapes the space around it, finding inspiration in the Modernist sculptures of Donald Judd, in which materials such as plywood are distilled into their reductionist forms. Cha Le Teahouse makes use of a restrained quantity and minimal tonal qualities in the materials used, expressed through a uniformity in the material palette. Whereas the ordering structure of the space may be described as rigid and orthogonal, the architect intentionally softened perceptual hard edges by choosing a warm, light palette that adds a sense of intimacy to the overall experience of the space.

Cha Le Teahouse by Leckie Studio Architecture + Design 2

The teahouse adopts a warm and subdued sense of lighting throughout the space. Embedded within the grid, the LED light panels hover in a mysterious manner, blurring over the crisp lines of the grid. Natural light is allowed to filter in through the shopfront, connecting the teahouse to the street-level patio.

Cha Le Teahouse by Leckie Studio Architecture + Design 3

Materiality is central to the tea ceremony – beyond the sensual qualities of the tea, the ‘interplay’ between natural elements in the space and objects of the ceremony equally inform the experience. The ceremony of exchange, and the concentration of awareness towards posture and gesture is articulated through simple objects. The senses are heightened by focusing on a single material, revealing the variations and unique qualities that are inherent to items of ritual. The design for Cha Le Teahouse interprets this attentiveness by elevating modest, ubiquitous construction materials to allow for architectural clarity and refinement.

Cha Le Teahouse by Leckie Studio Architecture + Design 5

Cha Le Teahouse by Leckie Studio Architecture + Design 5

Cha Le Teahouse by Leckie Studio Architecture + Design 6

5 Unique Architecture Projects from Students at the Academy of Art University

The Academy of Art University’s School of Architecture is only one of many such academic institutions where famous alumni have gone on to work on amazing architectural projects that have changed the way we approach the subject.

A Traditional Queenslander Cottage Extended and Refurbished by Hogg and Lamb

This project re-invigorates the life of an existing Queenslander cottage in inner city Paddington. A new extension is carefully considered to mitigate the issues of a steep site and overlooking neighbours, creating platforms and private courtyards that extend the functioning ground plane.

Think Park Project by Shma Company / Thailand

Located in Chiang Mai, Thailand, Think Park was completed in 2015 by Thai studio Shma Company Limited. Description by Shma: The Designer interpreted the design into...

Taipei Small Apartment by Ganna Studio

The concept of layout in this project is generated from this Chinese character “永”. The arc in the living room is like the last stroke of this word, presenting the dynamic relationship between common areas and private rooms.

Dwelling Refurbishment in the Barcelona’s Garcia Neighbourhood

We are commissioned for a 140 m2 dwelling refurbishment located on Verdi Street in the Barcelona’s Garcia neighbourhood. The structure of the house has one drawback: of the 16 pieces that make it up, only 5 are connected to the exterior, either to the street or to the interior block patio, leading, as there is no additional patio, to a dwelling especially dark in its centre.

Related Articles