Itoman Gyomin Shokudo – A Restaurant Covered with Coral Limestone

Itoman Gyomin Shokudo - A Restaurant Covered with Coral Limestone (1)

The Itoman Gyomin Shokudo, located in Itoman, Okinawa was conceived with the aim of supporting and promoting the local tradition and culture through its cuisine. Yamazaki Kentaro Design Workshop of Tokyo designed the Itoman Gyomin Shokudo Restaurant in the style of gusuku or castle, using Ryukyu limestone and coral limestone. The restaurant was constructed as part of a “masonry workshop” organized by the project collaborators.

The fishermen in Itoman often constructed their own fishery grounds by hand using Ryukyu limestone. For this reason, we adopted the traditional construction method of “Nozura-Zatsuzumi” to construct the facade with the help of local workshop participants. Using the techniques of their ancestors they have imbued the structure with the pride and love of fishermen.

Itoman Gyomin Shokudo - A Restaurant Covered with Coral Limestone (2)

The restaurant owner Hiroyasu Tamashiro, who is from Itoman, said, “I conjured up the image of a masonry building in my mind. I am glad to be able to recreate a historical building.”

Itoman Gyomin Shokudo - A Restaurant Covered with Coral Limestone (10)

The restaurant seating is raised from the ground level and creates a spatial balance with the sunken gardens that surround it. The single-slab flat roof on top of the facade functions to shield the interior from the hot Okinawa sun while the wind passes freely through the interior. By choosing to make the roof from a single panel, we hope the restaurant becomes a landmark in the area and contributes to a generous landscape rooted in the culture of Itoman, Okinawa.

Architect: Yamazaki Kentaro Design Workshop
Project: Itoman Gyomin Shokudo Restaurant
Project Manager: Nano-Associates Co.,Ltd.
Structural Design: Ryuji Tabata, Takayuki Tabata
Landscape Design: Takio Inada
Graphic Design: Isabella Testai
Location: Itoman-shi, Okinawa, Japan
Site Area: 473.49 sqm
Floor Area: 83.78 sqm
Photography: Nahoko Koide, Wataru Oshiro

Itoman Gyomin Shokudo - A Restaurant Covered with Coral Limestone (4)

Itoman Gyomin Shokudo - A Restaurant Covered with Coral Limestone (6)

Itoman Gyomin Shokudo - A Restaurant Covered with Coral Limestone (11)

Itoman Gyomin Shokudo - A Restaurant Covered with Coral Limestone (7)

Itoman Gyomin Shokudo - A Restaurant Covered with Coral Limestone (9)

Itoman Gyomin Shokudo - A Restaurant Covered with Coral Limestone (8)

Itoman Gyomin Shokudo - A Restaurant Covered with Coral Limestone (5)

Itoman Gyomin Shokudo - A Restaurant Covered with Coral Limestone (3)

Thank you for reading this article!

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

A.D02 Minimalist Apartment in Hanoi by Flat6 Architects

This apartment is in the same building, same area and type as A.D01 which we have done. The only difference is that A.D02 is symmetric with A.D01. But with the different needs of each customer we offer different space solutions.

Villa K by Marion Regitko Architects

Villa K is organised around a raised ‘viewing platform’ which is slightly pushed into the top of a hill. The design of the house is a response to both the plot and the amazing surrounding views.

Candid House by Linebox Studio – a Retreat in the Heart of the City

Linebox Studio have designed Candid House, a contemporary family house located in Ottawa, Canada. Candid house was recognized in 2015 by the Greater Ottawa Home...

Costa Rica Athletic Center Creates Small Village Amongst Tree Tops

As an extension to the Gilded Iguana Hotel in the town of Nosara, The Athletic Center was designed as a small village amongst the trees that creates a public space which integrates locals with visitors with similar interests of pursuing an active lifestyle and wellbeing.

Cloaked House Perched Above A Steep Cliff in Marco de Canaveses, Portugal

Cloaked House was clearly inspired by the place, a piece of land surrounded by chestnut trees, incredibly ripped into the mountain, flanked by a stream that flows down the hillside and a magnificent open view of the other side of the valley perfectly nestled into the natural landscape.

The Split Residence was Designed with Accent on Green Practices

The Split residence was designed with green practices in mind; LED lighting is used throughout, and photovoltaic panels are incorporated into the roof. The hulls are clad in a composite of rice husks, water, and mineral oil that simulates wood, but is far more robust and sustainable.