Residential ArchitectureHousesCherry Tree House by SOA Architekti

Cherry Tree House by SOA Architekti

Cherry Tree House by SOA Architekti

Project: Cherry Tree House
Studio: SOA architekti
Author: Ondřej Píhrt, Pavel Směták
Statics: Aleš Pražák
Garden architect: Atelier D.V.A.
Construction company: Klimava
Built-in furniture: Sekula
Project location: Dědina, Prague 6, Czech Republic
Completion year 2021
Built-up Area: 177 m2
Photographer: Alex Shoots Buildings
Couresy of SOA architekti

The reconstruction of a terrace house for the needs and comfortable urban living with the current standards for a family. The same terrace house design repeats in a few streets, using pseudo-mansard roofs, partial prefabrication, and materials from the early 1990s.

Cherry Tree House by SOA Architekti

The terrain difference was used to the advantage in the original design. The street-level floor with small windows disappeared into the terrain. The entrance part of the house reminded a poorly lit basement. Fortunately, the end position of the terraced housing has a small garden with mature trees. The garden was difficult to access from the house due to the height difference. In addition, the main rooms were oriented in the direction of the sun but facing the street. The internal layout corresponded to the division of the house into separate apartments on each floor with a common entrance. Low clear height in the interior (2,5 m) defined its atmosphere.

Cherry Tree House by SOA Architekti

The adaptation, therefore, required the unification of the house into a whole for the needs of one family. The staircase became the center of the layout.

Cherry Tree House by SOA Architekti

The service function of the ground floor remained unchanged. It transforms into a proper ground floor with maximum daylight. The newly added window into the entrance hall allows a view even from the staircase. The extension of the house runs deeper under the terrain and at the level of the garden, it is covered by a terrace. It hosts a home fitness. The use of different construction is showcased in exposed concrete.

dining area, SOA Architekti

On the first floor, the individual rooms surround the central staircase creating an interconnected space. The visual connections and the views to the garden became an important element of the design. A large sliding door connects the living room with the garden. Clearance and height change of the floor helped the direct connection to the terrain level of the garden. Due to the increased height of the room, the entire floor became more dynamic.

Cherry Tree House by SOA Architekti

The top floor accommodates bedrooms accessible from a small walkway around the staircase. The master bedroom has a private dressing room and bathroom. The previously planned study room changed during the construction into an additional bedroom.

bedroom, SOA Architekti

The exterior division of the Cherry Tree House is based on the uniform shape of the original mansard. The facade cladding made of fiber-cement boards transitions to the roof. Oak windows with frameless glazing are optically connected with the edge of the roof. The roof cladding integrates a retractable sunblind that covers the entire terrace area in the garden.

dining room, kitchen, SOA Architekti

The small garden was enough to satisfy all the requirements for the current use. The interior views define its composition. Despite demanding changes in the garden, the old cherry tree remained its dominant feature. A few weeks after moving in, the whole family harvested cherries.

stair, SOA Architekti

Cherry Tree House by SOA Architekti

bathroom, SOA Architekti

Cherry Tree House by SOA Architekti

Cherry Tree House by SOA Architekti

A Workshop-Home Set Up in an Old Engine Repair Shop

In an abandoned engine repair shed, full of rodents and industrial rubbish, some spaces are conditioned for tertiary use. The proposal relies on the strict modulation of the existing trusses for the articulation of its four areas.

Wrap Recess House, Los Angeles by ANX – Aaron Neubert Architects

Sited on a private coastal California hillside street lined with five tightly stacked homes, the 3000 square foot residence optimizes a compact footprint, resulting in an experience that maximizes outdoor living, without compromising the privacy of the family.

Marc Koehler Architects Designs Superlofts, a Flexible Design and Development Framework in Amsterdam

Tapping into the open building movement, Superlofts offers its residents the freedom to design and/or self-build their homes from scratch incorporating any hybrid function, and co-create the shared spaces as a community.

Barry Street Townhouses / Fieldwork and Milieu Property

Barry Street townhouses is a collection of 21 individual houses designed to reflect the colourful history and rich urban fabric of Brunswick.

Upgrading Your Office? 6 Tips for Redesigning Your Workspace

Recent investigations have shown that when the workplace where they work is all around planned, representatives are urged to take care of their work...

Related Articles