Office DesignCisco Meraki Office in San Francisco / Studio O+A

Cisco Meraki Office in San Francisco / Studio O+A

Cisco Meraki Office in San Francisco / Studio O+A

Project: Cisco Meraki Office Extension
Architects: Studio O+A
Team: Primo Orpilla, Joseph Rodriguez, Rachelle Meneses, Nikki Hall, Alex Bautista, Amy Young, Nick Escalante, Ryan Barr, Erin Mallon
Location: San Francisco, California, United States
Area: 55646.0 ft2
Year 2017
Photographer: Garrett Rowland

It’s not often a design firm gets to go back and check in on past projects. Usually, we visit a few weeks after move-in, but it’s rare that we get to see a space a few years later. Meraki’s expansion to a new floor offered an opportunity to observe how the company had grown into (or in this case out of) the space Studio O+A designed for it four years ago. Rapid growth is a good thing, but it comes with its own challenges: too many workstations, not enough storage. For Meraki’s new space, we put strategies in place that will make the future more manageable.

Cisco Meraki Office in San Francisco / Studio O+A

Cisco Meraki Office – Space for today, space for tomorrow
O+A’s project for Meraki 2nd Floor provided a “Day 1” plan for instant implementation as well as a “Maximum Capacity” plan for long-term growth. We located graphics and conference rooms in a way that would prevent workstations from getting crammed into every corner and keep circulation paths clear. In each of five workstation neighborhoods, we placed custom full height storage doors to prevent clutter and provide dramatic color interventions.

Cisco Meraki Office in San Francisco / Studio O+A

Variations on a theme of connectivity
If we devised the floorplan to allow for organic growth, we made materials and finish selections in coordination with what had been done before. While none of the designers who worked on Meraki 4th Floor in 2013 worked on Meraki 2nd Floor in 2017, the new team recognized the need for cohesion between the two floors and approached the new design not exactly as an homage but perhaps as a variation on a theme. That theme being Meraki’s mission of connectivity and illumination as embodied by its sparkling Bayside location.

Cisco Meraki Office in San Francisco / Studio O+A

Just like her sister
Using some of the same materials and colors from Floor 4, but using them in different patterns and combinations, Floor 2 took on a distinct personality of its own while bearing a younger sibling’s resemblance to its older predecessor. With bold, geometric graphics spanning the entire core of the building and those colorful storage walls giving each department its own chromatic signature the palette of the space is again a celebration.

Cisco Meraki Office in San Francisco / Studio O+A

Playful in the Paint
Two locations stand out—the logo brand wall at the entrance to the office and an extruded graphic wall at the stair use light and shadow to create an architectural moment with the impact of fine art. Throughout the space the play of color and natural light creates an environment attuned to buoyant spirits and bright ideas.

Cisco Meraki Office in San Francisco / Studio O+A

Cisco Meraki Office in San Francisco / Studio O+A

Cisco Meraki Office in San Francisco / Studio O+A

Cisco Meraki Office in San Francisco / Studio O+A

Cisco Meraki Office in San Francisco / Studio O+A

Cisco Meraki Office in San Francisco / Studio O+A

Cisco Meraki Office in San Francisco / Studio O+A

Cisco Meraki Office in San Francisco / Studio O+A

Cisco Meraki Office in San Francisco / Studio O+A

This Patagonian Retreat Has Idyllic Views of Lake Todos los Santos

Architects: Apio Arquitectos Project: Casa LTS / Patagonian Retreat Location: Lago Todos Los Santos, X Región, Chile Area: 120 sqm Photography: Alejandra Valenzuela This Patagonian retreat is located in the...

Trustly Offices in Stockholm / pS Arkitektur

Trustly Offices was designed by pS Arkitektur in Stockholm, Sweden.  The sober interior has playful touches meant to stimulate innovation and encourage collaboration. Trustly is...

Findlay Neighborhood Residence / PLATTE Architecture + Design

The Findlay Neighborhood Residence project included a complete renovation and addition to a dilapidated structure. The existing building had gone through years of roughshod additions, renovations, and updates.

Grace House: Full Renovation and Addition to a House from the 1890s

Located in Toronto’s Little Italy neighbourhood, Grace House is a full renovation and addition to a house from the 1890s creating a connected and light-filled home for a young family with a segregated second suite at the lowest level.

Raft Loft Combines Two Separate Dwelling Units into a Single Home for a Growing Family

New York architecture studio Dash Marshall has turned two Tribeca residences into one home - Raft Loft - connected by a hanging, blackened steel spiral staircase.  We renovated the entirety of the ground floor, executed limited interventions to the second floor, and inserted a new staircase to connect the two spaces with a series of intermediate levels.

Related Articles