Clapton House – In With the Old and With the New / Scenario Architecture

- Advertisement -

Clapton House - In With the Old and With the New Scenario Architecture (1)

Clapton House is an extension and renovation project completed in 2016 by London-based Scenario Architecture.

Project description: Our clients have been living in their ground floor flat for several years, before deciding to renovate it. The existing flat had a very old glass conservatory, which was freezing cold in winter and overheated in summer. It was blocking the light to the inner sitting room and the whole space was laid out in a very dysfunctional way.

Clapton House - In With the Old and With the New Scenario Architecture (7)

The flat had enormous potential being a conversion of a large Victorian villa it had grand dimensions and a very wide back façade. Initially the brief felt a contradictory. On one end our clients were after a modern open extension, which brings plenty of natural light to the living room, but at the same time, they wanted to respect the original proportions and separation of the spaces.

Clapton House - In With the Old and With the New Scenario Architecture (2)

The design process and feedback from our clients together with discussion with planners on this propsal within conservation are in hackney, resulted in this unique design. A largely glazed timber (sustainably sourced) clad extension houses the kitchen and dining area and facing the garden. Further into the floor plan, the original back wall of the house remained intact with its windows and doors open, creating an internal balcony, and keeping the cosy and more private feel of the lounge.

Architects: Scenario Architecture
Project: Clapton House
Location: London, UK
Photographer: Jan Piotrowicz

Clapton House - In With the Old and With the New Scenario Architecture (9)

Clapton House - In With the Old and With the New Scenario Architecture (12)

Clapton House - In With the Old and With the New Scenario Architecture (15)

Clapton House - In With the Old and With the New Scenario Architecture (4)

Clapton House - In With the Old and With the New Scenario Architecture (8)

Clapton House - In With the Old and With the New Scenario Architecture (16)

Clapton House - In With the Old and With the New Scenario Architecture (14)

Clapton House - In With the Old and With the New Scenario Architecture (13)

Clapton House - In With the Old and With the New Scenario Architecture (17)

Clapton House - In With the Old and With the New Scenario Architecture (6)

Clapton House - In With the Old and With the New Scenario Architecture (5)

Clapton House - In With the Old and With the New Scenario Architecture (3)

Clapton House - In With the Old and With the New Scenario Architecture (11)

Clapton House - In With the Old and With the New Scenario Architecture (10)

Clapton House - In With the Old and With the New Scenario Architecture (18)

Clapton House - In With the Old and With the New Scenario Architecture (19)

Thank you for reading this article!

- Advertisement -

CuldeSac Designs Legit, the Temple of the Sneaker Culture

Wearing shoes becomes a ritual, and each corner of the shop is like a museum, with household objects that work as support for sneakers exposed highlighting the special of its nature, giving them the place they deserve in the collector’s imaginary.

Collection of lighting objects – TIM by Olgoj Chorchoj / Bomma

Bomma presents a new collection of lighting objects TIM, created by designer duo Olgoj Chorchoj (Czech Republic). Description By Bomma: Michal Fronek and Jan Nemecek...

240 sqm Duplex Apartment Transformed into a Contemporary Colourful Family Space

The 240 sqm duplex apartment, located in the Sharon region of Israel, intended for a home of a young couple who works in the high-tech field & expecting a baby. The couple commissioned Interior Designer Yael Perry ...

A Wood Frame Townhouse in Brooklyn Renovated by BFDO Architects

This 20-foot-wide wood frame townhouse, located at the end of a row along a narrow side yard, had existing front and rear extensions. The building volume was selectively manipulated—in some cases through addition, in others through subtraction—to improve room sizes, sequences and adjacencies.

Minimalist Apartment in Munich / INpuls Studio

INpuls has designed this apartment in Munich, Germany, for a client who wanted a spacious home with a minimalist interior design. Purist, reduced, simple. Adapted...

Sustainable Summer Cabin in Finland – Nolla Project by Robin Falck

The Nolla cabin has been designed by Finnish designer Robin Falck, whose earlier design, Nido cabin, has been globally acknowledged.

Modern Lodge House / KEM Studio

The Walsh’s work in the urban core but want to truly wind down when they head home and casually entertain friends. They purchased a waterfront lot on Weatherby Lake with the vision of creating a “Modern Lodge”.

Prefabricated Wooden House by Gláma Kím Architects

This prefabricated wooden house is laid out so all family members are aware of each other, yet respecting everyone´s privacy. A large open space (almost 6 meters ceiling height) connects the living room, the kitchen, a workspace and the upper floor spaces.

Stepping Stone House / Craig Tan Architects

Stepping Stone house was designed by Craig Tan Architects with collaboration on the Interiors with Custom Co. Exploring the notion of an urban retreat, this house focuses on creating a nurturing home ...

Garden Pavilion for Reading and Relaxation in Nature

This project transforms an unused 15’ x 50’ extension to a residential plot into a densely planted, private garden and reading pavilion. To provide privacy from the increasing noise of street traffic, the existing ground plane was excavated, creating a sunken path lined in black granite

Maison Noire Kerenoc / anArchitecte Agence

Designed by french studio anArchitecte, the Maison Noire Kerenoc is located in an old granite quarry, along the Breton seashore.
 At the outset, the future...