Residential ArchitectureHousesOlivier Nelson Residence, Montreal / Naturehumaine Architects

Olivier Nelson Residence, Montreal / Naturehumaine Architects

Olivier Nelson Residence, Montreal Naturehumaine Architects

Project: Olivier Nelson Residence
Architects: Naturehumaine Architects
Location: Plateau Mont-Royal de Montreal, Canada
Year Completed: 2019
Photogâ Credits: Raphaël Thibodeau
Text by naturehumaine

The transformation of this duplex located in the borough of Plateau Mont-Royal into a single-family home, is defined by the creation of a central core around which the spatial organization is defined to allow natural light into the heart of the house.

kitchen, Montreal Naturehumaine Architects

Upon entry into Olivier Nelson Residence, the perspective opens onto a central wooden core wrapping a staircase painted in immaculate white. This stairwell bathed in natural light defines the overall circulation of the house and its spaces. On the second floor, the staircase creates a buffer zone between the office that serves as a guest room and the master bedroom. Each of these spaces communicates with a bathroom that benefits from indirect natural lighting.

Olivier Nelson Residence, Montreal Naturehumaine Architects

The shower adjacent to the guest room is immersed in a diffused light coming through a translucent glass wall contiguous to the stairwell. As for the main bathroom, a sense of intimacy is created using a gray ceramic tile juxtaposed to a warm terracotta brick. Nestled behind the original freestanding bath, is a terracotta-rounded shower that benefits from an indirect light coming through the main bedroom.

Olivier Nelson Residence, Montreal Naturehumaine Architects

The materiality of the project is characterized by a minimalist approach playing with tones of white, gray and black, all gilded by a textured gray ceramic and a terracotta tile. A concrete floor covers the ground floor while white ash flooring is applied on the level above.

staircase, Montreal Naturehumaine Architects

The rear façade reinterprets the effect of depth enhanced by the balconies and the roof projections of vernacular constructions. By a play of folding planes, the facade dressed in fibrocement boards unfolds from the rooftop to the ceiling of the dining room. A generous glass wall punctuates the composition of this facade by offering natural light to the main bedroom while framing a view onto a majestic maple in the yard.

staircase, Montreal Naturehumaine Architects

Olivier Nelson Residence, Montreal Naturehumaine Architects

Olivier Nelson Residence, Montreal Naturehumaine Architects

Olivier Nelson Residence, Montreal Naturehumaine Architects

bathroom, Montreal Naturehumaine Architects

Olivier Nelson Residence, Montreal Naturehumaine Architects

bathroom, Montreal Naturehumaine Architects

Olivier Nelson Residence, Montreal Naturehumaine Architects

single-family home

Subscribe to our newsletter

Cape Elizabeth Home by Kevin Browne Architecture

The interior of Cape Elizabeth Home is very clean and minimal with drywall returns at the window and door openings and a simple wood window sill. A floating steel and wood stairway is a design focal point ...

Paiva Walkways Embraces the Paiva River Providing an Unique Experience

Architects: Trimetrica Project: Paiva Walkways Location: Rio Paiva, Arouca, Portugal Photographs: Nelson Garrido Paiva Walkways embraces the Paiva river with an extension of 8km, providing a walking path with...

A Luxurious Duplex with an Old Jaffa Flair

This luxurious duplex, designed by Hadas Roth and Shira Muskal of Halel Architecture, is unique in its unconventional bold design that combines industrial as well as country touches.

Film Company Office Customization by Beijing Wuxiang Space Architecture Design Studio

The design breaks through the traditional functions of the space as unitary office and work place, and instead creates a dramatic space experience for filmmakers and customers.

Lode House in South East England by Henry Goss Architects

Henry Goss Architects' Lode House extension in East Cambridgeshire has finally reached completion. This is a small but exquisitely detailed addition to a house providing the owners with an extended internal living room and generous covered external living space.

Recommended Stories