Residential ArchitectureRenovation ProjectsCoach House by Gardner Architects

Coach House by Gardner Architects

Coach House by Gardner Architects

Architects: Gardner Architects
Project: Coach House
Location: Washington DC, United States
Size: 1500 ft2
Year 2018
Photographer: John Cole

Coach house comprises a two-story brick building that was originally constructed as a garage between 1907 and 1911. It was historically associated with the adjacent mansion built in 1905, the rear of which is visible in the context photos. Coach house is situated on an alley and a major avenue — Florida Avenue — with a courtyard between the building and the street.

Coach House by Gardner Architects 1

Measuring only approximately 25’ x 22’ in plan, the building is of robust load bearing masonry and wood frame construction. It was converted to residential use and subdivided to be on its own lot prior to designation of the historic district in which it resides in the 1980s.

Coach House by Gardner Architects 2

The building is set back from the property line with its courtyard enclosed by a 6’ high brick wall; a second lower brick wall separated a parking space from the sidewalk. Coach house, in orientation and distance, is fully removed from the avenue on which it sits. Further, it has no rear yard nor windows on the rear property line, thus it is dependent on the alley and the avenue for light and view.

Coach House by Gardner Architects 3

The building’s context is defined by the alley and rear elevations of large townhouses facing 22nd Street and R Street which range in height between three and five stories. In its existing condition, Coach house was dwarfed by its context.

Coach House by Gardner Architects 4

Our client came to us with the goal of making Coach house their home. Their program required one more floor. Working through Zoning and the Historic Preservation Review Board, we gained permission to add one floor. Design goals for Coach house included the following.
1. Follow the principle of the second man, recalling Coach house’s allegiance to its neighbor by mirroring the neighbor’s configuration of solid mass and sleeping porch.
2. Enhance the diminutive scale of Coach house in the neighborhood and on the avenue, and give it presence where it had little to none before.
3. Create a home whose character marries its several identities — part coachhouse, raw and exposed; part repository for the homeowner’s extensive and eclectic object collections; and part modern sleeping porch.
4. Bring light in along the west windowless party wall through the creation of a skylit stair zone.
5. Address the foreground of Coach house with a redesigned courtyard, and drive.
Embrace a sustainable agenda including the adaptive reuse of the building, onsite stormwater management under the courtyard, an efficient building envelope, all LED lighting, and a green roof.

Coach House by Gardner Architects 5

Coach House by Gardner Architects 5

Coach House by Gardner Architects 8

Coach House by Gardner Architects 9

Coach House by Gardner Architects 10

Coach House by Gardner Architects 11

Coach House by Gardner Architects 12

Coach House by Gardner Architects 13

Subscribe to our newsletter

Tuscany Retreat in Montepulciano, Italy / Mila

As luxury and comfort are hard to provide on a tree without killing the tree we’ve planned the house adjacent to the biggest tree we could find on the property – right on the edge of the Cicolina hill close to Montepulciano.

Recovery of an Attic of a Building in Turin / BLAARCHITETTURA

The intervention is a recovery of an attic of a building in Turin whose final intention of the client is a main use for Airbnb. The project thus becomes an opportunity to create an environment that can accommodate future tenants in the best possible way and at the same time give them a moment of relaxation and peace.

Lodge Apartment in Brescia, Italy / Flussocreativo

Flussocreativo Design Studio have redesigned and modernized the Lodge Apartment in Brescia, Italy, for a young couple. Description by Flussocreativo: A traditional apartment, a young...

Twin Peaks House / Substance Architecture

The Twin Peaks house was organized with the upper, entry level containing the “public” spaces, reserving the lower level for “private” bedroom spaces. In turn, each floor is developed with service spaces toward the southern, street side of the home, ...

Corrugated Metal Clads Rio Vista Residence

The residence is composed of three rectilinear masses varying in size and tone; each clad in a distinct corrugated metal siding with a subtle change of finish. From the street the residence appears to rest on an island which is accessed only by a bridge.

Recommended Stories