Old Stone Winery Transformed into a New Home

- Advertisement -

Old Stone Winery Transformed into a New Home (1)

Barcelona-based Cubus Arquitectura has turned an old stone winery into a family home in Galicia, Spain.

Description by Cubus: The old stone wineries of the Ribeira Sacra (Galicia) were (and are) heterogeneous constructions linked to house where the activities of the local economy are developed, such as preserving ham, wine and spirits in addition to storing straw and putting the beasts to rest. The project fully recovers one of these old cellars to convert it into a new home. The project is based on three premises:

Old Stone Winery Transformed into a New Home (9)

1. Respect the initial volume and the local architecture. The village is harmonious: stone buildings and the existing wild grass wild are balanced. The proposal doesn’t want to break this equilibrium so it works respecting the limits of the existing walls. It also integrates the values of the local architecture (volumes of dry stone, tectonics, with only a few holes) without renouncing to it’s own language.

Old Stone Winery Transformed into a New Home (12)

2. Local materials. It’s created a case with the existing dry stone walls and slate roof (recovered from an old house). Wood is the second main material. The rest is according to the knowledge of the local constructor.

Old Stone Winery Transformed into a New Home (2)

3. Light, ventilation and views. It was necessary to ensure air and light conditions to provide comfortto the home, but mostly to make the house be able to enjoy the landscape.

Old Stone Winery Transformed into a New Home (3)

The initial volume consists of two bodies that remain virtually unchanged: a two-storey haystack and a second volume with one floor that integrated the beasts place and the wine cellar. Both are semi buried by the road against the west facade, and open to east across the landscape.

Old Stone Winery Transformed into a New Home (4)

The house without windows
This is how people from the town baptized the house. This nickname explains very well the strategy that has been raised to solve the difficult initial situation of the main volume, semiburied and very wide. By emptying the corners patios are created, that establish relationships that offer diagonal views, interior lighting, and cross ventilation. This strategy defines not windows but voids on the facades, giving an appearance of a tectonic house without windows, but establishing an continuous relationship with the landscape between inside and outside.

Architects: Cubus
Location: Doade, Lugo, Spain
Architect in Charge: Estel Ortega Vázquez + David Pou van den Bossche
Photographs: Adrià Goula, Antonio Rodriguez, Estel Ortega

Old Stone Winery Transformed into a New Home (7)

Old Stone Winery Transformed into a New Home (13)

Old Stone Winery Transformed into a New Home (5)

Old Stone Winery Transformed into a New Home (10)

Old Stone Winery Transformed into a New Home (6)

Old Stone Winery Transformed into a New Home (11)

Old Stone Winery Transformed into a New Home (8)

Thank you for reading this article!

- Advertisement -

York St Residence by Jackson Clements Burrows Architects

York St Residence is a family residence renovated and extended by Jackson Clements Burrows Architects, located in Melbourne. Project description: The existing dwellings at this inner...

Cose Da Bocia Collection – Fusions of Pastels Shades and Eco-friendly Materials

Cose Da Bocia, the first kid’s collection of furniture designed by Andrea Marcante and Adelaide Testa (UdA Architects) derives from a new way of...

Refurbished apartment in Barcelona with emphasizing the authentic Spanish features

Nobohome has redesigned this apartment located on Calle de la Princesa, El Borne District, Barcelona. Description by Nobohome: Calle de la Princesa is one of...

Lord Loft: The Romantic Palace for a Single Renovated by Tiovivo Creativo

The reform of the Lord Loft was integral, since it lacked coatings, pavements, and access to the upper area of the duplex loft. First, the loft was enlarged to make it habitable and locate the private area of the house: bedroom, dressing room, bathroom, and study area.

Minimalist Small Apartment in Moscow Designed in White

This apartment with a total area of 43.72 m2 is located in a modern residential multi-family housing in Moscow, Russia. The customer is a young IT specialist who spends a lot of time outside this apartment. The main idea was to organize a large open space with maximum natural light. A set of furniture was planned to be minimal.

Carlton Warehouse: Converted Industrial Warehouse by Kennedy Nolan

Carlton Warehouse is a project of transformation of an old industrial building into a family home. The project was designed by architect Kennedy Nolan in Carlton, a suburb of Melbourne, Australia

Modern Guest House on Mercer Island, Washington

This modern guest house serves as a simple retreat overlooking Lake Washington on the western shore of Mercer Island, with an open living, kitchen and dining room on the main floor, and a bedroom with a large roof deck on the upper level.

House K by Yoshichika Takagi

House K realized by Yoshichika Takagi and associates is at least an atypical project through the demands that the owner had towards the architects. The...

Italianate Style House, Sydney / Renato D’Ettorre Architects

This project involved the restoration and modification of a heritage-listed three storey Italianate-style c1890's terrace house and 1860’s sandstone stable in inner Sydney.

Sea Side Villa / Stella Adrimi & Partners

The Sea Side Villa is situated in the most beautiful seaside plot, in the district of Palio, outside the city of Kavala, in northern Greece. The energy signature of the villa is A+ and it has been constructed in accordance with the strictest principles of biotechnology, to minimise energy consumption.

Old Weatherboard House in Sydney Gets Modern Addition

This is an addition to an old weatherboard house set within a large garden. The idea was to create a separate sleeping pavillion linked to the existing cottage via extending the old verandah. This creates a separation of sleeping and living areas and links all spaces with the verdant garden.