Residential ArchitectureSmall apartmentsRooftop Laundry Retreat by COLL COLL

Rooftop Laundry Retreat by COLL COLL

Rooftop Laundry Retreat by COLL COLL

Architect: Collaborative Collective – COLL COLL
Project: Rooftop Laundry
Team: Markéta Součková, Krištof Hanzlík, Eliška Martínková, Vavřinec Veselý, Martin Gaberle, Vanda Kotková
Collaborators: In-Styl Hořovice, Pohůnek-Hubálovský, Tomáš Margot, Petr Brožek, Josef Andrlík, David Urban, La Fashion, Kolovrat
Location: Prague, Republic Czech
Completion year: 2018
Project size: 31m2
Photo credits: Jakub Skokan, Martin Tůma / BoysPlayNice

Description by architects: The late works of Siegfried Morkowitz are best represented by his poem Sentence recently published in the B O D Y Magazine. The melancholy fills the space while the poem is read. For us it worked better than any client specification.

Rooftop Laundry Retreat by COLL COLL 1

Our task was clear at the first sight, we needed to keep the soul of the space, while building a retreat for the creative mind. The disused laundry at the top of a 19th century mestansky dum had it all. In the very heart of the Prague’s Jewish quarters, hidden in the attic, five stories above the havoc of the Old Town. In the very center, though touching the sky. Years of labour soaked up in the walls created the perfect foundation for our design of a poets study.

Rooftop Laundry Retreat by COLL COLL 2

The conversion is a part of the regeneration project The Emerald by Urbanium Concept. Each of the apartments in the house is designed to a different mood. Its general idea is creating comfortable living spaces, while retaining the existing historical qualities. All our interventions had to follow the objective of amplifying the unique atmosphere and enabling comfortable writing and occasional sleep-over.

Rooftop Laundry Retreat by COLL COLL 3

The bed occupies the centre of the flat. It divides the 31 square meters into distinct parts – hall, kitchen, wardrobe, bathroom, dining area and finally the working table. All piping is on the surface, former washing stove turned into a sink. Furniture from the attic got a new coating, the wardrobe had to be cut apart to pass through the door. New electric hob is fitted into an antique table and two ornate beds converted into one larger, upholstered with BROKAT.

Rooftop Laundry Retreat by COLL COLL 4

We brought ornamental softness to the utilitarian space. All that is in the daily use is clean, the rest in the background remained in the original state.

Rooftop Laundry Retreat by COLL COLL 5

The cleaning routine remained present as the bathtub is placed in the focal point of the space. While contemplating in the bath you see the sky and in winter the frost flowers growing on the single glazed windows.

Rooftop Laundry Retreat by COLL COLL 6

Rooftop Laundry Retreat by COLL COLL 7

Rooftop Laundry Retreat by COLL COLL 9

Rooftop Laundry Retreat by COLL COLL 10

Rooftop Laundry Retreat by COLL COLL 11

Rooftop Laundry Retreat by COLL COLL 12

Yerevan Apartment / Zenit Studio

Owner of this Yerevan apartment, they ordered us a design after seeing our previous project, the house of their friends, and because they also liked the design where everything is close to minimalism but at the same time not gloomy or too light, and not boring and empty.

Tree House Hotel in China – Qiyunshan by Bengo Studio

The Qiyun Mountain Tree House Hotel is located in the region of Xiuning County which is 33 kilometres south of Huangshan City, Anhui Province. As a part of the Qiyun Mountain Scenic Area, the tree house is surrounded by a sea of red cedars.

Serene Apartment, Guangzhou / Spring Design Office

Nowadays, fast-paced lifestyles are intensifying the tense atmosphere in urban living spaces. This project is a residence situated at the bustling CBD in Guangzhou, China. The client, who is a jewellery design professional, hopes to have a serene living space and is strict about details.

Connecticut Residence by Cutler Anderson Architects

Created for a family of five, the Connecticut Residence stretches across a 4.3-acre forested site with a large pond in the center. The architects split the home into three volumes, two of which sit on either side of the pond with a long covered bridge in between.

Riverview House / David Boyle Architect

Located in a leafy north shore suburb rapidly loosing its humble character due to the increasing proliferation of new, oversized real estate, Riverview House is an outstanding precedent in redeveloping and existing lot thanks to its strong connection to site and response to context.

Related Articles