Cohen Residence, A Hollywood Writer’s Family Treehouse

Cohen Residence

Architects: Abramson Teiger Architects
Project: Cohen Residence
Project Team: Trevor Abramson, FAIA; Douglas Teiger, AIA; William Denkinger, Mihai Ivan, Janice Francois, CID, ASID; Kathy Nicolay Oedman
Location: Los Angeles, CA
Size 6,000 sq ft
Photographer Jim Bartsch

Cohen Residence is a single-family house designed by Abramson Teiger Architects in Los Angeles, CA.

From architect: With an established Hollywood career and a busy family, Etan Cohen looked to create a space that served both as a creative home office and as a playful refuge for his wife and kids. Having written screenplays such as Tropic Thunder, Madagascar, and Get Hard, Cohen’s comedic and approachable personality served as inspiration for the ATA design team.

Cohen Residence 1

Upon entry, one is greeted by an impressive three-story atrium, accented by steel-framed glass floors and topped with pitched roof ceilings. A living tree is stationed on the ground level, sprouting up through the multi-tier stairwell. The space is configured as a loft-like modern treehouse with an inverted floorplan, positioning the primary living spaces on the top floor for maximum light exposure.

Cohen Residence 2

On the basement level is Cohen’s home office – which embraces the more industrial aesthetic of the surrounding building materials. The space is graced with natural light that trickles down through the home’s transparent layers, something unusual for a basement. Cohen is a collaborator and he wanted his space to support a communal and creative environment. A separate entrance allows people to come and go without disturbing the household. The walls are adorned with posters of the movies Cohen has accomplished throughout the years. The office also features a private screening room.

Cohen Residence 3

The second story sits slightly pulled back on all sides to make room for peripheral skylights, allowing natural light to permeate into the lower levels.

Cohen Residence 4

Glass is a prominent material used throughout the residence, seen from the very top of the structure in the form of expansive skylights and layered all the way down through the various levels of walkways. Not only does this articulate volume, but it also allows the natural light to stream through all levels of the home.

Cohen Residence 5

Cohen Residence 6

Cohen Residence 7

Cohen Residence 8

Cohen Residence 9

Cohen Residence 10

Cohen Residence 11

Cohen Residence 12

Cohen Residence 13

Cohen Residence 14

Cohen Residence 15

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Duplex Barrow Street by Deborah Berke Partners

Duplex Barrow Street was completed recently by New York - based Deborah Berke Partners. Description by Deborah Berke Partners: Hired by a technology entrepreneur with...

The Little Pilot – Room for a Boy who Loves Airplanes

Project: Room for a Boy Designer: Brani & Desi Location: Sofia, Bulgaria The Little Pilot is a room for a boy who likes to build airplanes and...

Upper West Side Apartment: 1970s Condo Conversion by STADT Architecture

The Upper West Side Apartment is a renovation of a 1970s condo conversion for a young professional. Before the renovation, the apartment’s three distinct levels were disjunctive and forlorn. We sought to establish a common visual language-through materials and detailing-to reinforce the continuity between the three levels.

Taieri Mouth Crib – Perfect One Bedroom Retreat

Taieri Mouth Crib was designed by McCoy Wixon Architects in Otago, New Zealand. The project received the NZIA Award for Architecture. This holiday home was...

Multipurpose Co-working and Gathering Space in Taipei / Yuan Architects

This space is a multipurpose co-working and gathering space located on the basement level. It is a flexible venue which can be adjusted according to different needs of its users - for work, rest, meetings, classes, or events.

OLX Office in Kiev / Design Hub International

Design Hub International / DHI has implemented a new office project in Ukraine in April 2016: interior design and construction supervision were provided for a new...