Residential ArchitectureHousesEl Nido House, Mérida by Taller Estilo Arquitectura

El Nido House, Mérida by Taller Estilo Arquitectura

El Nido House by Taller Estilo Arquitectura

Project: El Nido House
Architects: Taller Estilo Arquitectura
Lead Architect: Víctor Alejandro Cruz Domínguez, Iván Atahualpa Hernández Salazar, Luís Armando Estrada Aguilar
Construction: Juan Diaz Cab, Luis Esteban Alonso Carrillo
Structure: Juan Diaz Cab
Collaborators: Silvia Cuitún Coronado, Ana Karen Domínguez Peniche, Zahid Quintal Polanco
Location: Mérida, Yucatán, Mexico
Area: 144 m2
Year: 2020
Photographs: Tamara Uribe
Text by Taller Estilo Arquitectura

The concept and name of the project El Nido stands for nest and comes from the Latin word nidus. The term refers to the shelter that birds build with branches, straws and other elements. Just as they make their nests, the goal of this house was to achieve a refuge to be inhabited and enjoyed without major complications, creating a project of great simplicity yet of great spatial richness by using a minimal and simple palette of materials.

El Nido House by Taller Estilo Arquitectura

floor plan

El Nido House is built on a lot of 4.70 x 26.00 meters as a response to the needs of the users to have a space where experiences and ideas are generated, weaving together a pre-existing building with a completely new one, creating a suture with an empty space, giving the new building the prominence as a great protective envelope for the inhabitants.

El Nido House by Taller Estilo Arquitectura

level one plan

The existing part acts as an entry point to the house. Its original essence is preserved with original clay floors, stuccoed and painted walls, leaving an exposed vestige of the stone masonry walls and stuccoed ceilings with the exposed metal structure. This building houses an inner room and directs the user towards the transition point and towards the new building.

El Nido House by Taller Estilo Arquitectura

roof plan, terrace

The suture point between both buildings is an open space that allows observing and dimensioning the contemporary element completely finished in burnished grey cement and foldable glass walls. This transitional space houses a small pool and an open courtyard surrounded by a garden consisting mainly of stone elements both as walls and floors.

El Nido House by Taller Estilo Arquitectura

The large volume houses the double-height dining room, the kitchen area and one bedroom with a bathroom and an interior garden on the ground floor and a study and another bedroom with a full bathroom on the upper floor, with the logic of creating the public areas in the front part of the house and the private ones at the rear.

kitchen, Taller Estilo Arquitectura

section

We take the basic elements of the space, walls, slabs and floors, and generate two adjoining load-bearing walls and a slab supported on them creating a large volume that can accommodate two floors thanks to the use of a mezzanine. The generated volume is closed at its ends following the need to create interior spaces that host the different activities of daily life.

living room, Taller Estilo Arquitectura

The walls and ceilings are covered with grey burnished cement, leaving the ground floor with white burnished and polished cement, while a bamboo floor covering was used upstairs. The vertical circulation cube separates the public area from the private and gives access to the mezzanine level and to the roof terrace where an area for rest and observation of the city is created in the shade of a tree.

El Nido House by Taller Estilo Arquitectura

bedroom, Taller Estilo Arquitectura

bathroom, Taller Estilo Arquitectura

staircase, Taller Estilo Arquitectura

El Nido House by Taller Estilo Arquitectura

roof terace, Taller Estilo Arquitectura

El Nido House by Taller Estilo Arquitectura

North Oaks Residence, Minnesota / Strand Design

This single-family residence in the North Oaks community showcases what can happen when projects are well conceived and organized. Utilizing structurally insulated panels, the entire house was framed and wrapped in only six days.

Villa L’escalet in Ramatuelle – with a Panoramic View to the Sea

Realized by the architect Vincent Coste, Villa L’escalet is located in Ramatuelle, near Saint Tropez, on an abrupt terrain, with a panoramic, beautiful view to the sea. As an architectural design, the house resembles a building block made from independent volumes, which allow space saving, by reducing the passage ways.

Apartment V in New Taipei City / Ganna Design

Completed in 2016, Apartment V is a private home located in Xindian, New Taipei City, Taiwan. The project was designed in 2016 by Ganna Design. From...

Coastal Holiday Home Balancing Social Fun and Privacy

Idyllically set among Victoria’s coastal bushland on the Mornington Peninsula, this was a replacement building for a fiberglass shack that has grown into a permanent residence and a coastal holiday home for extended family.

Mid-Century Sanctuary, a Serene and Meditative Remodel/Addition to a 1950s Rambler in Seattle

Remodeling this 50’s rambler entailed refreshing the main floor, plus an addition of a second story Master Suite; all designed in a minimalist aesthetic to heighten the lush, retreat-like experience of the site.

Related Articles