Residential ArchitectureRenovation ProjectsColourful Family Home Topped with a Stage Set Mountain

Colourful Family Home Topped with a Stage Set Mountain

Colourful Family Home Topped with a Stage Set Mountain

Project: Mountain View / colourful family home
Architects: CAN
Structural Engineer: Hardman Structural Engineers
Contractor: Catalin London Ltd.
Location: London, United Kingdom
Area: 150 m2
Year: 2020
Photographs: Jim Stephenson
Manufacturers: Inopera, Alusion, Craven Dunhill Jackfield, Factorylux, Smile Plastics, Vlaze

A radical transformation of an Edwardian semi-detached house into a colourful family home topped with a stage set Mountain.

Colourful Family Home Topped with a Stage Set Mountain

Materials, shapes and colours are intersected throughout to create highly textural and tactile spaces. The house takes its design cues from numerous pop culture sources including a Disneyland rollercoaster and a scene from the film trainspotting.

Colourful Family Home Topped with a Stage Set Mountain

The house opens up progressively as you move through the ground floor, from the dark monochromatic front room through to the light filled extension.

Colourful Family Home Topped with a Stage Set Mountain

The site slopes towards the garden which allowed the floor level of the back of the house to be lowered by a metre, connecting the new open plan kitchen/diner to the garden. A simple reconfiguration of the first floor provided an additional bedroom.

Colourful Family Home Topped with a Stage Set Mountain

There was a focus on opening up the space and using the exposed textures and structure as the final finish. There is little built-in furniture to provide ultimate future flexibility.

Colourful Family Home Topped with a Stage Set Mountain

The existing fabric of the building has been thermally upgraded throughout. The kitchen and exterior lintel facings are made from recycled chopping boards and milk bottle tops.

Colourful Family Home Topped with a Stage Set Mountain

The exposed lasercut trusses in the extension nod to high-tech architecture and alongside the ranging pole columns, survey marker tiles and partially ruined brick wall add to a sense of the surreal.

Colourful Family Home Topped with a Stage Set Mountain

Upstairs, the hallway ceiling has been removed opening it up to a new skylight above with the bones of the old house retained. A chequerboard bathroom references original tiles found in the house.

Colourful Family Home Topped with a Stage Set Mountain

The project is a highly personal response to the family’s tastes and way of living.

Colourful Family Home Topped with a Stage Set Mountain

Colourful Family Home Topped with a Stage Set Mountain

Colourful Family Home Topped with a Stage Set Mountain

Colourful Family Home Topped with a Stage Set Mountain

Hansen Road House by Coates Design Seattle Architects

From the outside, Hansen Road House is an anonymous, almost austere, monumental facade anchored deeply into the hillside on a waterfront property.

Suburban House Extension with Environmentally Sustainable Design

This suburban house extension is an example of responsible rationalisation of a typical suburban home which offers a stimulating environment and demonstrates environmentally sustainable design. The project is located on a 740m2 site in Kew.

Scandi House – Pared Back Home with Stunning Geometric Forms

Located in Barwon Heads, Victoria (Australia), the Scandi House is one of the limited edition designs of the ‘Auhaus Release’, built by the Lifespaces Group.

Old Industrial Warehouse Converted into a Two-Story Family Home

Architects: Architects EAT Project: Fitzroy Loft / Conversion of an old industrial warehouse Location: Melbourne, Australia Photo Credits: Derek Swalwell Architects EAT have transformed this old industrial warehouse in...

Walnut Residence by Modal Design / California

  Walnut Residence is a private house designed by Los Angeles-based Modal Design in 2016. Project description: The Walnut Residence is located in Venice, California, a...

Related Articles