Residential ArchitectureRenovation ProjectsEdwardian Weatherboard House Renovated by Sheri Haby Architects

Edwardian Weatherboard House Renovated by Sheri Haby Architects

Edwardian Weatherboard House Renovated by Sheri Haby Architects

Architects: Sheri Haby Architects
Project: Edwardian Weatherboard House extension
Location: Sandringham, Victoria, Australia
Photography: Lisbeth Grosmann
Text by Sheri Haby Architects

Abbott St House is an Edwardian weatherboard house in Sandringham. Typical of many of the period houses in the area, a previous extension had added a room on the back incorporating main bedroom, kitchen and meals area but this space suffered the ailments of a south orientation and poor room configuration. We needed to consider how this space could be better utilised.

Edwardian Weatherboard House Renovated by Sheri Haby Architects 1

The client was comfortable that they didn’t need a bigger house, just one that worked better. The design brief was to provide a spacious, light filled, open plan area at the back that better connected to the backyard and corrected the lack of privacy between the main bedroom and living area. The existing house already measured 207 m2 and with a site area of 491 m2 the client was reluctant to sacrifice any backyard.

Edwardian Weatherboard House Renovated by Sheri Haby Architects 2

The period house at the front was retained, incorporating 3 good-sized bedrooms, formal lounge, dining room and original hallway. The bathroom and laundry were refurbished and reworked to include a separate powder room. At the rear of the house the new addition was kept as small as possible to retain the rear garden and meet Council requirements for site coverage. 2 gable roof forms were added, one each for the main bedroom and family area, to lift the ceilings and give a quality of spaciousness. The master bedroom was extended slightly to provide a walk in robe and ensuite and its entry reworked to obscure views to it from the living area. The kitchen and living area were flipped to connect the kitchen with a new outside deck, while the lofty gable roof form was extended over the deck as a timber pergola. When the glazed sliding stacking doors are open the whole thing becomes an outdoor space and the interior and exterior work really well together.

Edwardian Weatherboard House Renovated by Sheri Haby Architects 3

To catch the sun a new window and skylight was carved into the east side of the house at the end of the kitchen, providing lovely moments of sunlight at different times of the day. The kitchen bench juts out under the skylight as a timber breakfast bar.

Edwardian Weatherboard House Renovated by Sheri Haby Architects 4

Edwardian Weatherboard House Renovated by Sheri Haby Architects 5

Edwardian Weatherboard House Renovated by Sheri Haby Architects 6

Edwardian Weatherboard House Renovated by Sheri Haby Architects 7

Edwardian Weatherboard House Renovated by Sheri Haby Architects 8

Edwardian Weatherboard House Renovated by Sheri Haby Architects 9

Edwardian Weatherboard House Renovated by Sheri Haby Architects 10

Edwardian Weatherboard House Renovated by Sheri Haby Architects 11

Subscribe to our newsletter

Richmond Avenue House / Lipton Plant Architects

This end-of-terrace Islington town house in London’s Richmond Avenue was creatively transformed by Lipton Plant Architects (LPA). From the architect: Our unique process has transformed...

Attic apartment in Verona by Michele Perlini

Italian architect Michele Perlini has designed this attic apartment in Verona, Italy. Description by ARCStudio PERLINI: Situated right in the heart of the historic center...

More Freshness with a Small Garden at the Window

Within a competition of parisian design "Jardin Jardin aux Tuileries ", the Barreau & Charbonnet studio came up with an appealing and interesting proposal,...

St Kilda West Residence: Modern Addition to a Heritage Home

The old and the new sections of the St Kilda West Residence have their own distinct identities which shine independently, yet provide a sense of dynamism when the house is read as a whole. Working with a client keen to explore the way shape and form can funnel light and airflow through a residential space, the project is a playful solution to the rigours of this elongated site, with unique access.

DomT House in Stara Lubovna: Inspired by the Architecture of Wooden Barns

Project: DomT house Location: Stará Ľubovňa, Slovakia, 2015 Project Team: Martin Boleš, Aleš Berec, Erika Bányayová Consultants: Michal Grec, Martin Boledovič, Marián Piterka, Roman Horník, Rastislav Tokarčík,...

Recommended Stories