facebook

Muse House by Alexander Martin Architects

Muse House by Alexander Martin Architects

Architects: Alexander Martin Architects
Project: Muse House
Location: Hackney, London, UK
Project size: 1500 ft2
Status: Completed 2018
Photography: Richard Chivers
Text by Alexander Martin Architects

The Muse house is an early 20th Century dwelling infilled between two semi detached villas within the De Beauvoir estate. The client sought to improve the spatial quality and operation of the house in order to create a calm atmosphere for quiet reflection and meditation.

Muse House by Alexander Martin Architects

Retaining the existing facade, it’s neat scale is defined through large open rooms, with deep views front to back that enables the house to function as a continual space. This free flowing arrangement connects the main living spaces, garden and roof terrace whilst private spaces are tightly configured in the centre of the plan, with rooflights and mirrors introduced to enhance natural light.

Muse House by Alexander Martin Architects

A consistent palette of smoked bamboo, dark grey concrete and the vibrant colour was used in response to the clients love for the volcanic rocks of Hawaii. A bamboo staircase provides access to the upper levels. The top floor loft space functions as a guest room / meditation space, complete with a bathtub to enjoy the night sky.

Muse House by Alexander Martin Architects

Through the use of an air source heat pump and solar panels, nearly all the electricity and hot water required for the dwelling is generated on site.

Muse House by Alexander Martin Architects

kitchen, Alexander Martin Architects

staircase, Alexander Martin Architects

Muse House by Alexander Martin Architects

fireplace, Alexander Martin Architects

Muse House by Alexander Martin Architects

patio, Alexander Martin Architects

Muse House by Alexander Martin Architects

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Douglass Park House in San Francisco/ Azevedo Design

A huge amount of volume and light were freed from this compartmentalized 1970’s house. Situated in Noe Valley, San Francisco, the Douglass Park House has...

Apartment in Privee, Mexico City / Taller David Dana

Apartment in Privee takes place in a 449 sq. m space, in which we opted for a regional design style exalted by contemporary accents. The particularity of our proposal is based on the decision to integrate Mexican designed furniture and decorative accents.

Aavego Cottage Located on Wild Western Danish Coast

Designed, conceived and built mostly by hand by Danish architect Soren Sarup (founder of Puras arkitekter), the Aavego Cottage interacts with the surrounding landscape and integrates...

North Coogee House – Rustic and Fun Design by Collected Interiors

Collected Interiors refurnished and styled this two-story family home in North Coogee, Western Australia. A young energetic couple was after a relaxed, fresh and modern...

Architectural Changes That Give a New Identity: Kilham House

Situated on the outskirts of Winchester, England, Kilham house was renovated and architecturally modified by AR Design. If initially, the building seemed beat with...

Transformation of the Apartment of a Norwegian Guy Who is Studying in Budapest

Our latest completed work is the transformation of the apartment of a Norwegian guy who began his studies in Budapest. The request included a living room – dining room – kitchen and a master bedroom with a bathroom