Residential ArchitectureHousesComplete Renovation and Rebuild of a 1951 Vintage Beach Home

Complete Renovation and Rebuild of a 1951 Vintage Beach Home

Complete Renovation and Rebuild of a 1951 Vintage Beach Home

Project: Vintage Beach Home Renovation
Architects: ras-a studio
Location: Rancho Palos Verdes, California
Photography: Joe Fletcher
Text by ras-a studio

Located steps from the Pacific Ocean in the Portuguese Beach Club neighborhood of Rancho Palos Verdes, this project is a complete renovation and rebuild of a 1951 vintage beach home.

Complete Renovation and Rebuild of a 1951 Vintage Beach Home

As a result of a previous haphazard DIY addition and the sinking structure’s proximity to a perpetually sliding hillside (the foundation has since been retrofitted to withstand), the clients needed to fully gut the original house and rebuild it from the ground floor up. Their brief was straightforward — they wanted an open, airy, light filled vacation home to be used when they were in town visiting their children and grandchildren who live nearby.

Complete Renovation and Rebuild of a 1951 Vintage Beach Home

Due to zoning restrictions the new design is contained within the original footprint and building height, but provides a reworked floor plan for greater efficiency of the modest size home with a stronger connection to outdoor spaces.

kitchen, ras-a studio

The kitchen is the heart of the main floor, it opens up to an outdoor terrace (above the existing garage) through a pass through bar. The dining area, just adjacent to the kitchen, is flanked by 2 large bi-folding doors which extend the space out to a large wrap around deck. When the doors and windows are open, the interior and exterior areas blur into a fluid space with the kitchen and dining area the nucleus.

kitchen, dining area, ras-a studio

To increase the size of the living room, a walled-in stair and a space hogging masonry chimney were removed and replaced with an open stair case. It’s floating oak treads are finger jointed with slated oak balusters which serve as both guardrail and the stair’s stringer. By splitting the existing gable roof to form an operable clerestory above the stairs, ocean views are gained at the second level while providing passive cooling as the stairwell doubles as a thermal chimney.

dining area, ras-a studio

The grandchildren’s bedroom and a guest bathroom are tucked behind the stairs on the first floor, while two master bedrooms each with ensuite bathrooms are located on the second floor.

terrace, ras-a studio

The Douglas Fir beams and T&G roof decking are exposed in the ceilings to add volume and maximize ceiling heights within the tight building height limit. Rigid insulation was installed over the decking and topped with an aluminum standing seam roof. The majority of the exterior is clad in Ipe wood siding due to its fire resistance qualities, and the semi-subterranean garage is finished with troweled stucco.

living room, ras-a studio

The landscaping was replaced with drought tolerant plantings that blend with the surrounding natural landscape.

Complete Renovation and Rebuild of a 1951 Vintage Beach Home

Complete Renovation and Rebuild of a 1951 Vintage Beach Home

Complete Renovation and Rebuild of a 1951 Vintage Beach Home

bedroom, ras-a studio

Complete Renovation and Rebuild of a 1951 Vintage Beach Home

Complete Renovation and Rebuild of a 1951 Vintage Beach Home

Complete Renovation and Rebuild of a 1951 Vintage Beach Home

Victorian Mid Terrace House Transformed by Granit Architects into a Bright Family Home

Our clients purchased this Victorian mid terrace property with the intention of turning it into their first family home. Some poor historic remodelling had had a detrimental affect on the property and Granit were appointed to undertake the transformation.

Captain Kelly’s Cottage / John Wardle Architects

Captain Kelly’s Cottage involves the painstakingly considered restoration of the original weatherboard cottage on a remote bay of Bruny Island, Tasmania. Captain Kelly built the cottage in the 1830’s. The original cottage consisted of two structures: bedrooms and kitchen, surrounded by a wide verandah.

TR Studio Renovate and Extend Detached North London Home

London-based architecture and interior practice TR Studio showcase the renovation of a two-storey family home realised through the completion of an extensive interior refurbishment and loft conversion navigated during the Covid-19 UK lockdown.

White Duplex by Yuri Borges Design

In addition to being beautiful for our taste, the White Duplex needs to be very functional to receive our intense daily movement, divided between time for work, leisure and taking care of the house itself.

The Loft II in Amsterdam / Pop-up Store by The Playing Circle

After the registered success of the first edition of The Loft, a conceptual pop-up store, The Playing Circle team realized the second edition in the hall of The Vaudeville Theatre in Amsterdam two months ago.

Related Articles