PhotographerDerek Swalwell PhotographyConcrete House Provide Strong Visual Connections Between Levels

Concrete House Provide Strong Visual Connections Between Levels

Concrete House Provide Strong Visual Connections Between Levels (1)

Concrete House is a single-family home designed by Matt Gibson Architecture and Design in Melbourne, Australia. Composed of 2 longitudinal zones located to north & south of an east west spine – living spaces to the north and sleeping/utility spaces to the south, Concrete House utilises vertical connections and void spaces to provide strong visual connections between levels. Formally simple, lofty and airy, the main spaces are reminiscent of mid century modernist material and compositional qualities (particularly Brazilian modernism).

Concrete House Provide Strong Visual Connections Between Levels (18)

Vertical and horizontal material connections are woven through the interiors and are composed utilising a purity of volume and geometric form. The client, a builder and specialist in masonry was keen to utilise a concrete and stone palette externally. These materials along with a generous utilisation of naturally finished timber became the determining elements of both the houses’ architecture and interior. These provide a series of haptic textures that effect a powerful contrast against the smooth and more polished nature of glass and steel.

Architect: Matt Gibson Architecture + Design
Project: Concrete House
Location: Melbourne, Australia
Year 2015
Project Team: Matt Gibson, Brett Stonehouse, Weian Lim, Claire Monahan, Angela Hopkins
Collaborators: Eckersley Garden Architecture
Photography: Derek Swalwell

Concrete House Provide Strong Visual Connections Between Levels (2)

Concrete House Provide Strong Visual Connections Between Levels (20)

Concrete House Provide Strong Visual Connections Between Levels (17)

Concrete House Provide Strong Visual Connections Between Levels (19)

Concrete House Provide Strong Visual Connections Between Levels (6)

Concrete House Provide Strong Visual Connections Between Levels (5)

Concrete House Provide Strong Visual Connections Between Levels (3)

Concrete House Provide Strong Visual Connections Between Levels (11)

Concrete House Provide Strong Visual Connections Between Levels (7)

Concrete House Provide Strong Visual Connections Between Levels (4)

Concrete House Provide Strong Visual Connections Between Levels (8)

Concrete House Provide Strong Visual Connections Between Levels (15)

Concrete House Provide Strong Visual Connections Between Levels (16)

Concrete House Provide Strong Visual Connections Between Levels (10)

Concrete House Provide Strong Visual Connections Between Levels (9)

Concrete House Provide Strong Visual Connections Between Levels (14)

Concrete House Provide Strong Visual Connections Between Levels (13)

Concrete House Provide Strong Visual Connections Between Levels (21)

Concrete House Provide Strong Visual Connections Between Levels (12)

Thank you for reading this article!

Guaruja Flat Refurbished by Estudio BRA for a Retired Couple

This Guaruja flat is the new address of a retired couple on the coast of São Paulo. The architectural intervention in the existing space was based on the decompartmentalization of the environments that were once fragmented did not represents the lifestyle of the residents.

Sylvan Retreat: Textured Wood Structure with a Green Roof

Project: Sylvan Retreat Architect: Johnsen Schmaling Architects, Milwaukee—Brian Johnsen, AIA, Sebastian Schmaling, AIA Project Size: 171sqm Location: Lake Michigan Photo by John J. Macaulay Pleated House is a sylvan...

Clear Oak House by Woods + Dangaran

Nestled in the hills above the San Fernando Valley, Clear Oak House is a restored and renovated single-story, mid-century home with wrap-around views of the San Gabriel and Santa Susana mountains.

High-Rise Apartment with Floor-to-Ceiling Windows Overlooking Downtown Seattle

Replacing a stark, all-white interior with a warm, wood-based palate proved to be a wise choice for the owners of this high-rise apartment. With floor-to-ceiling windows overlooking Elliott Bay and downtown Seattle, the unit’s new oak finishes offer a welcome contrast to the often gray and rainy panorama.

HubHub Co-Working Space in Prague / Studio Perspektiv

Located in the very heart of Prague, on the corner of Na Příkopě and Panská streets, HubHub's first branch has just opened its gates this September. Studio Perspektiv, Prague based team of architects and designers, ...

Related Articles