Residential ArchitectureHousesInverse Residence by Matt Fajkus Architecture

Inverse Residence by Matt Fajkus Architecture

Inverse Residence by Matt Fajkus Architecture

Project: Inverse Residence
Architects: Matt Fajkus Architecture
Architecture Team: Matt Fajkus, Sarah Johnson, David Birt, Sarah Wassel
Contractor: Melde Construction Company
Interior Design: Lindsey Hanna Design
Landscape: Lisa Shubin Design
Client: Leah & Chris Petri
Location: Austin, Texas
Completion 2020
Photography: Casey Dunn
Text by Matt Fajkus Architecture

The Inverse Residence is a major renovation of a dwelling located along the fairway of the 14th hole of Austin Country Club’s golf course. This home challenges the typology of an ordinary two-story house by inverting the relationship between public and private. First, the common living, kitchen, and dining areas are elevated to the second floor while private family spaces are tucked below. Second, these spaces look out to the active public space of the golf course, instead of a private backyard.

Inverse Residence by Matt Fajkus Architecture

Additionally, the design of Inverse House reimagines the existing house’s main features as their opposites. The gable roofline became a butterfly. The public kitchen and dining areas swapped locations with the private owners’ suite. Formerly indoor space became an outdoor patio. These inversions recast a formerly dark, segmented interior into a clean-lined, open plan, characterized by dynamic natural light.

Inverse Residence by Matt Fajkus Architecture

floor plan

Homeowner’s association guidelines required mostly opaque stone party walls on two sides of the house, so bringing in natural light became the experiential driver for the design. Inverting the gable roof allowed clerestory windows to be added on the east and west sides of the house, bringing sunlight deeper into the footprint. The interior functions of the home were pulled away from the exterior walls to create light wells that serve as both interior circulation spaces and exterior living areas. The street level floor plate is pulled back from the exterior wall to allow light from a two-story window and skylights to pour into the lower-level family room. A patio is created by pulling the exterior wall away from the original home’s sidewall to create indoor-outdoor connections and add light to the owners’ suite without sacrificing privacy.

kitchen, Matt Fajkus Architecture

kitchen, Matt Fajkus Architecture

Natural materials inside and out ground the home’s human scale and tactile experience, while minimal details provide a canvas for light and frame views to the hills beyond. Texas limestone walls, white oak flooring, stained maple cabinetry, plaster shower walls, and unfinished brass hardware that will patina with age are complemented by new walls composed of metal panels and glass, steel railings and stringers, flush base trim, and a large, exposed beam in the in the lower level. On the exterior, light colored limestone walls define the locations of existing exterior walls and a datum from which springs new roof and wall geometries clad in dark metal panel and glass.

staircase, Matt Fajkus Architecture

bedroom, Matt Fajkus Architecture

bathroom, Matt Fajkus Architecture

Inverse Residence by Matt Fajkus Architecture

Inverse Residence by Matt Fajkus Architecture

Why Sleeper Sectionals Are the Next Trend in Home Furniture

If the title of this article seems odd, you are not alone. The idea of a hide-a-bed in a sectional is definitely an odd...

Stirrup House, Idaho / Olson Kundig

This 6,500-square-foot home, which sits on a quiet cul-de-sac in Ketchum, Idaho between Bald Mountain and Dollar Mountain, was designed around the client’s collection of contemporary art alongside commanding mountain views.

Stoke Newington Apartment by Avocado Sweets Studio

Stoke Newington apartment was realized by the Londoner studio Avocado Sweets by transforming an old Victorian home. Initially, the space was made up of...

This Glass Farmhouse Offers Uninterrupted Views of Smith Lake, Alabama

The Glass Farmhouse is located on a unique point lot, surrounded by water on all sides, and is just 45 minutes from downtown Birmingham on Smith Lake. The lakefront property came with a lot of topographical challenges.

La Bona Sort, Barcelona / Jordi Ginabreda Studio

La Bona Sort tapa’s restaurant is sited in an old manor house documented since the sixteenth century; a large ashlar work frontage that overlooks...

Related Articles