Himeji House by FujiwaraMuro Architects

Himeji House by FujiwaraMuro Architects

Project: Himeji House
Architects: FujiwaraMuro Architects
Architect In Charge: Shintaro Fujiwara, Yoshio Muro
Location: Himeji, Japan
Area: 55 m2
Year: 2020
Photographs: Katsuya Taira
Text by FujiwaraMuro Architects

At a turn in a sloping road leading up and away from central Himeji, a rectangular building with a square opening in the wall comes into view. The residential neighborhood where it is located is in the foothills, and the house sits on a corner lot with sweeping views of the city.

Himeji House by FujiwaraMuro Architects

Panoramic vistas over the foothills to the southwest were a top priority for the client. They also requested a place to play table tennis, which required a comparatively large space. The challenge was to mediate between these two requests while creating a varied and fulfilling living space.

Himeji House by FujiwaraMuro Architects

The design features a large opening in the southwestern wall of the house, set at a floor level that is intentionally lower than the rest of the house. The floor level is varied elsewhere in the house as well, enriching the interior environment by creating various angles on the view through this opening. On the first floor, the diversity of the space is further enhanced by the inclusion of several “marginal” areas whose use is not clearly defined, such as a large doma (concrete-floored area where shoes may be worn), deck adjacent to the opening, and courtyard below it, all of which blur spatial boundaries.

living room, FujiwaraMuro Architects

Soft light from the large opening fills the rooms on the first floor. In the courtyard, the light filters through the wooden lattice of the deck overhead. In the dining and kitchen area at the back of the second floor, residents enjoy views framed by a smaller square window, while in the living room they take in wider vistas in a relaxed atmosphere. Overall, the Himeji house offers many different relationships with the outside world through its varied floor levels and marginal spaces, all focused around the large wall opening.

floor plan

living room, FujiwaraMuro Architects

Himeji House by FujiwaraMuro Architects

interior design, FujiwaraMuro Architects

Himeji House by FujiwaraMuro Architects

LS House, Valle de Bravo / Luciano Gerbilsky Arquitectos

Dark grey stone, mahogany, detailed topography and the surrounding vegetation are combined to make LS House feel like it is part of nature. This project, set in Valle de Bravo, 180 kilometers from Mexico City, is a rustic residential proposal and at the same time a modern construction of purified lines.

Minimalist Residence RED by Yael Perry Interior Designer

Located in the heart of Tel Aviv, ‘RED’ is a minimalist residence designed by Interior Designer Yael Perry. The designer used red & frosted glass to create reflections & shades of colour in this minimalist 120 sqm renovated apartment.

Tiger Prawn / WOWOWA Architecture

Glorified in architecture forever, the humble tiger prawn becomes a two-pronged deity for this Fitzroy North, Melbourne renovation.

Poetic Design Languages Interpret a Luxurious Riverside Residence in Southern China

ONE-CU created a model villa for "THE LANDSCAPE MANSION" — a residential property developed by Poly South China, which is located in Sihui, Zhaoqing, China. "Si" and "hui" in Chinese respectively mean "four" and "convergence", the city was named so because four rivers converge in it.

Chic Apartment in Upper West Side, New York

Located in one of the most vibrant areas of the Upper West Side, New York, this chic apartment features a spacious living area, 3 bedrooms and 2 bathrooms.

Related Articles