Contemporary Barn Conversion – Abbey Hall in the Picturesque Town of Eye

- Advertisement -

Contemporary barn conversion - Abbey Hall in the Picturesque Town of Eye (4)

Project: Abbey Hall Contemporary Barn Conversion
Designers: Olivia Pomp and Gary Rowland
Photography: Dominic French

Abbey Hall is a contemporary barn conversion completed by Olivia Pomp and her husband, Gary Rowland. A ramshackle collection of outbuildings that grew from the ruins of a priory have been transformed into a free-flowing family home. Abbey Hall is located in Eye, Suffolk, England.

This wonderful house features exposed beams and brickwork, poured concrete and oak floors, large windows and spacious, open-plan living areas. Set on the edge of the town of Eye, in ten acres of water meadows, the house is designed to celebrate the unique views and peaceful surroundings. Its innovative use of ground source space and water heating and solar photovoltaics gives it a rare A-grade EPC rating.

Contemporary barn conversion - Abbey Hall in the Picturesque Town of Eye (11)

The ground floor of the hall is a vaulted space featuring skylights and full-height glazed sliding doors, leading on to the surrounding gardens. There is an open-plan living space with a wood-burning stove, a dining area furnished with contemporary dining table and chairs, and a fully equipped kitchen with an island unit and breakfast bar. Also on the ground floor is a library, utility room and cloakroom.

Contemporary barn conversion - Abbey Hall in the Picturesque Town of Eye (2)

The house sleeps up to six people. There is one twin bedroom on the ground floor with doors leading out on to the gardens, and a family bathroom with bath and shower. On the first floor is a kingsize master bedroom, with oak flooring and a Juliet balcony overlooking the rear garden. There is also a double bedroom on the first floor with garden views, and two separate shower rooms.

Contemporary barn conversion - Abbey Hall in the Picturesque Town of Eye (1)

There are landscaped gardens to the south and west of the property, and an east-facing courtyard garden with table and chairs. Vegetables can be harvested from the vegetable garden, and there is space in the grounds for private parking. In the gardens are two caravans that can be used by guests, one of which is fitted with a double bed.

Abbey Hall in the Picturesque Town of Eye (3)

Abbey Hall in the Picturesque Town of Eye (5)

Contemporary barn conversion - Abbey Hall in the Picturesque Town of Eye (6)

Abbey Hall in the Picturesque Town of Eye (7)

Contemporary barn conversion - Abbey Hall in the Picturesque Town of Eye (21)

Abbey Hall in the Picturesque Town of Eye (8)

Contemporary barn conversion - Abbey Hall in the Picturesque Town of Eye (22)

Contemporary barn conversion - Abbey Hall in the Picturesque Town of Eye (23)

Contemporary barn conversion - Abbey Hall in the Picturesque Town of Eye (9)

 Abbey Hall in the Picturesque Town of Eye (25)

Contemporary barn conversion - Abbey Hall in the Picturesque Town of Eye (10)

Contemporary barn conversion - Abbey Hall in the Picturesque Town of Eye (12)

Contemporary barn conversion - Abbey Hall in the Picturesque Town of Eye (14)

Contemporary barn conversion - Abbey Hall in the Picturesque Town of Eye (17)

Contemporary barn conversion - Abbey Hall in the Picturesque Town of Eye (15)

- Advertisement -

Blue House: London Georgian House Features an Eclectic Mix of Old and New

Situated on the edge of a leafy garden square in Holland park, the Blue House is a Grade II listed Georgian, four storey, end of terrace house. Although almost in a state of ruin, the house had undeniable potential and Studio indigo set about resurrecting it to its former glory.

Minimalist Living Space Inspired by the Japanese Nakagin Capsule

Drawing inspiration from the Japanese Nakagin Capsule by Kurokawa, Bobhubski presented us the challenge to rethink our approach in designing for a narrow and minimalist living space, forcing us to be more creative with its spatial configuration and functional relationships in the way things could nest within one another.

Wood Frame House in Cap Ferret by S+M Architectes

This wood frame house was designed and completed by Bordeaux-based S+M Architectes in Cap Ferret, France. Description by architect: The original construction does not allow a...

Fauna Lamp by MID / Adaptable Lamp is Moulded to Fit Various Settings

The Fauna lamp by MID can change shape over time and become an integral part of the home ecosystem. It can adapt to its...

Clay House built with handmade bricks that have been burned in traditional ovens

Clay house (Casa en Azpitia) is a single family house completed in 2015 by Rafael Freyre Arquitectura. The house is located in Azpitia valley, in the...

The Sanctuary – Palo Alto Residence / Feldman Architecture

The clients of The Sanctuary, recent empty-nesters planning ahead to retirement, hoped to downsize and simplify in the design of their new Palo Alto home. The Sanctuary was constructed as a modern house that allows the landscape to speak first.

KAP-House Featuring a Series of Rectilinear Volumes Placed in Interlocking Juxtapositions

Reclined within a well-heeled residential enclave, KAP-House reposes behind wild grassland that grows from the remains of the old Malayan Railway. Placed on a plot that was once the sprawling garden of a classic colonial black and white bungalow, the home was imagined as a paradigm of modern tropical living.

Fredericksburg Ranch in Texas by Ginger Barber

Fredericksburg Ranch is an interior design project recently completed by Huston-based Ginger Barber Studio. “Keep it simple” is Ginger Barber’s motto. Her love of an...

Extended Three-Story Townhouse in Brooklyn by vonDALWIG Architecture

This expansion of a three-story townhouse located in Park Slope responds to the row house typology and its typical direction of front to back. Intent on creating volumetric relationships, we decided to design an extension that links the main floor by both horizontally and vertically interlocking the space between the living areas

Ridge Mountain Residence, Palm Springs / EYRC Architects

Envisioned as a sculptural piece that grows from the existing landscape, the Ridge Mountain Residence will take advantage of the incredible vistas to the valleys, open spaces, and untouched surrounding areas Palm Springs.

Modern Brazilian Retreat Embracing Transparency and Open Spaces

The construction of this modern Brazilian retreat in two levels was adjusted to the slope and ‘rest’ on it. The rooms open or separated thought to be side by side, in a continuous way, horizontally, which creates some separation while maintaining a sense of openness, following the needs of the family or other requirements.