Semi-Subterranean Extension to a Grade II Listed House in North London

- Advertisement -

Semi-Subterranean Extension to a Grade II Listed House in North London

Project: Prince Albert Road House / Semi-Subterranean Extension
Architects: Alan Higgs Architects
Interior Designer: Carden Cunietti
Quantity Surveyor: Dudley Smith Partnership
Structural Engineer: Milk Architecture & Design Ltd
Services Consultant: CBG Consultants Ltd
Landscape Architect: del Buono Gazerwitz
Lighting Consultant: Light IQ
Arboricultural Consultant: Martin Dobson Associates Ltd
Historic Buildings Consultant: Ettwein Bridges Architects
AV Consultant: Olive AV Ltd
Contractor: Harris Calnan Construction Co Ltd
Location: North London, England
Year 2017
Image Courtesy © Alan Higgs Architects

This house by Alan Higgs Architects has been shortlisted in this year’s RIBA Awards. Constraints became the stimulus for a 200 sq metre, semi-subterranean extension to a Grade II listed house overlooking Regent’s Park.

Semi-Subterranean Extension to a Grade II Listed House in North London

The project was ambitious: adding three large new family living spaces to a historic house, around a mature protected tree. The site falls in two directions and is bordered by a busy road and The Regent’s Canal and is overlooked by many neighbours.

Semi-Subterranean Extension to a Grade II Listed House in North London

The design solution is in two main parts; construction of a garden room, like a 21st century orangery, and a wing of part-subterranean spaces stretching away from the house. Floors follow the fall of the site as it drops towards the canal, linking various internal and external spaces at different levels in flowing, connected ways. Car parking, garden space and terraces are retained, now above the new wing.

Semi-Subterranean Extension to a Grade II Listed House in North London

The garden room is a simplified interpretation of the style of the host house, and gives new orientation to the garden. The new wing is concealed behind a finely made timber screen wall. This minimises its external presence, harmonises disparate window proportions, screens views inwards and refers to the verdant setting.

Semi-Subterranean Extension to a Grade II Listed House in North London

Light enters from tall windows, openings filtered by timber screens, vertical shafts. Views are manipulated and include seeing St Mark’s Church spire framed through a glass roof. This powerfully borrowed architecture compensates for a lack of expansive horizontal aspect. New windows were formed in the nearly closed west façade of the listed house, transforming the rooms within.

Semi-Subterranean Extension to a Grade II Listed House in North London

The building is a highly insulated concrete structure with natural polished concrete floors and timber and bronze wall paneling. It is 187 square meters in area.

Prince Albert Road House / Alan Higgs Architects

Prince Albert Road House / Alan Higgs Architects

Prince Albert Road House / Alan Higgs Architects

Prince Albert Road House / Alan Higgs Architects

Prince Albert Road House / Alan Higgs Architects

Prince Albert Road House / Alan Higgs Architects

plan

plan

- Advertisement -

The Crow’s Nest / Holiday House by AR Design Studio

AR Design Studio was approached by the clients who were looking to extend their holiday home on a cliff top on the South Coast. Half way through the planning process, the existing house catastrophically broke in half one night during a landslip.

Puente House by LLAMA Architecture and Urban Design

The Puente house is designed and will be built as a piece of furniture, out of cedar, a local material widely used for structural properties and rot resistance. This project was developed from an intensive research and understanding of its site, and directly responds to its placement in the heart of the Great lakes St Lawrence Forest.

L’Accostée House by Bourgeois Lechasseur Architects

L’Accostée House is located in the Adstock area, on the shores of Lac St-François. The clients have lived on this beautiful site for a few years and enjoy aquatic activities on the lake.

Nest House in Brisbane Has a Robust, Warm and Timeless Aesthetic

The Nest House is a family home tucked away on a large bush block that combines an enviable combination of city views and an acreage lifestyle within the inner-city of Brisbane. The house draws its inspiration from modern roots, expressed through the juxtaposition of heavy vertical and light horizontal planes.

Artworks by Jane Perkins: inspired by the found objects

The artist Jane Perkins, from Great Britain, presents herself as a "re-maker", getting inspired by the found objects to which she gives a new...

Light Vault House / Chamberlain Architects

The brief for this project began with “we want a concrete bunker.” Equally as excited by concrete, there was mutual trust and connection between our client and ourselves from the very early stages of the design process.

1970’s Bungalow Transformed into a Striking Contemporary Home

We were tasked with a brief to transform a dated, 1970’s bungalow in the Peak District into a striking contemporary home which maximised the property’s aspect looking out over the Chatsworth estate.

Clerkenwell Cooperage by Chris Dyson Architects

Clerkenwell Cooperage was completed in 2016 by Chris Dyson Architects and won The Sunday Times British Homes Awards 2016 / Conversion, Restoration or Refurbishment of...

Hainan Ocean Flower Resort in China by LAVA

LAVA’s design for a new 7 star ‘water drop’ hotel is based on the simple, natural geometry of a water drop. Flower Resort is located...

Renovation of a Private Residence on a Wooded Site Near Iowa City, Iowa

This renovation of a private residence on a wooded, exurban site near Iowa City, Iowa draws upon the imbedded formal logic of the original structure to create a contemporary home for a family of four.

Adaptive Reuse of a Former Warehouse / Ian Moore Architects

This adaptive reuse of a former warehouse has maintained the exterior almost untouched, with only a few new windows inserted into existing openings. This soft touch has been extended to the interior,