Residential ArchitectureHousesCottage Black Provides a Retreat Within a Dense Aspen Grove

Cottage Black Provides a Retreat Within a Dense Aspen Grove

Cottage Black Provides a Retreat Within a Dense Aspen Grove

Architects: Studio B Architecture + Interiors
Project: Cottage Black
Location: Aspen, Colorado, United States
Photography: Greg Watts

Located adjacent to its main residence in Aspen, Colorado, this simple structure provides a retreat within a dense aspen grove. The Cottage Black is placed within the only natural opening in the large grove of trees, providing carefully framed mountain views while maintaining privacy from the main house and drive.

Cottage Black Provides a Retreat Within a Dense Aspen Grove 1

As the inspiration for the project, the monochromatic nature of the aspen tree bark became the impetus for the all black exterior and all white interior. The vertical battens on the charred cedar siding, standing seams on the roof and vertical joints of the interior wood ceiling were all chosen to relate to the immense verticality established by the trees.

Cottage Black Provides a Retreat Within a Dense Aspen Grove 3

Approaching the house, a simple stair weaves its way through the trees to the front door. Within, the simple plan utilizes a central volume to both divide the living and sleeping spaces and consolidate services, allowing for seamless vaulted spaces at each end. This clean white interior creates a bright space and provides a backdrop for framing the picturesque landscape.

Cottage Black Provides a Retreat Within a Dense Aspen Grove 14

Cottage Black Provides a Retreat Within a Dense Aspen Grove 3

Cottage Black Provides a Retreat Within a Dense Aspen Grove 4

Cottage Black Provides a Retreat Within a Dense Aspen Grove 5

Cottage Black Provides a Retreat Within a Dense Aspen Grove 6

Cottage Black Provides a Retreat Within a Dense Aspen Grove 7

Cottage Black Provides a Retreat Within a Dense Aspen Grove 8

Cottage Black Provides a Retreat Within a Dense Aspen Grove 9

Cottage Black Provides a Retreat Within a Dense Aspen Grove 10

Cottage Black Provides a Retreat Within a Dense Aspen Grove 11

Cottage Black Provides a Retreat Within a Dense Aspen Grove 12

Cottage Black Provides a Retreat Within a Dense Aspen Grove 13

Subscribe to our newsletter

Kansas Avenue Residence by AAHA Studio

The Kansas Ave Residence is layered with custom fabricated, warm walnut millwork deliberately set against the cool of the poured concrete floors and board-formed concrete door pocket.

Sky Vault Penthouse, Chicago / dSPACE Studio

Sky Vault penthouse overlooks Lincoln Park. The owner obtained 4,500 sf of raw space atop a luxury high-rise and wanted an open-plan contemporary residence that maximizes expansive city and lake views.

Faro Barcelona Showroom Space in the El Born Neighborhood

A space to feel and experience the brand’s values, an ideal place for co-creation where inspiration flows. A meeting point for sharing, conversing and exchanging ideas.

Two Drab Office Floors Transformed into a Residential Loft

Project: Residential Loft Architects: Ippolito Fleitz Group - Identity Architects Location: Esslingen am Neckar, Germany Area: 400.0 sqm Project Year: 2014 Photographs: Zooey Braun Ippolito Fleitz Group - Identity Architects have...

Barcelona Flat with a Distinct Contemporary Character

This Barcelona flat is located in a quiet and green passageway beside the Sagrada Familia ever-on-site temple and belongs to Andrea Serboli, one of the two founders of the architectural firm.

Recommended Stories