Residential ArchitectureHousesFishermans Lane House Overlooking Lake Wakatipu

Fishermans Lane House Overlooking Lake Wakatipu

Fishermans Lane House Overlooking Lake Wakatipu, RTA Studio

Architect: RTA Studio
Project: Fishermans Lane House
Project / Construction Management / Main Contractor: Triple Star
Location: Fishermans Lane, Bobs Cove, New Zealand
Floor Area: 291 sqm
Completion Date: December, 2017
Photographer: Jamie Cobel

This contemporary and unique family home of 291m2 is situated above Lake Wakatipu and the picturesque Bobs Cove.

Fishermans Lane House Overlooking Lake Wakatipu, RTA Studio 1

The design philosophy behind this beautiful new home has been aptly described by the architect Richard Naish of RTA Studio as: “A unique design intended to replicate a series of boat sheds elevated above Bobs Cove. Outdoor living areas with open cladding produce a lantern effect at night. The sweeping topography with native planting blends the property into the surrounding landscape”.

Fishermans Lane House Overlooking Lake Wakatipu, RTA Studio 2

Each of the five pitch-roofed pavilions open out towards Lake Wakatipu and accommodate the five distinct functions of this house: living, master suite, family sleeping, guest sleeping and a central outdoor living and boat shed. The pavilions are linked together by an external breezeway and feature a suspended timber deck that extends down the lake.

Fishermans Lane House Overlooking Lake Wakatipu, RTA Studio 3

The external appearance of Fishermans Lane house includes a combination of rough sawn vertical cedar weatherboards, timber shutters, dark corrugate roofing, extruded joiner frames and dark aluminium joinery.

Fishermans Lane House Overlooking Lake Wakatipu, RTA Studio 4

Internally, the majority of the finishes are of a bespoke nature and include cedar lined walls and ceilings, solid core lacquered cedar doors with rimu frames, mosaic bathroom tiling, feature joinery pieces such as the three tier bunk beds and full height storage units. Flooring includes a combination of black pebbled polished concrete floors, T&G recycled rimu timber floor and ‘crazy schist paving’.

Fishermans Lane House Overlooking Lake Wakatipu, RTA Studio 5

Extensive landscaping including approximately 4,000 native plants effectively blends the building into the surrounding landscape.

Fishermans Lane House Overlooking Lake Wakatipu, RTA Studio 6

Fishermans Lane House Overlooking Lake Wakatipu, RTA Studio 7

Fishermans Lane House Overlooking Lake Wakatipu, RTA Studio 8

Fishermans Lane House Overlooking Lake Wakatipu, RTA Studio 9

Fishermans Lane House Overlooking Lake Wakatipu, RTA Studio 10

Fishermans Lane House Overlooking Lake Wakatipu, RTA Studio 11

Fishermans Lane House Overlooking Lake Wakatipu, RTA Studio 12

Subscribe to our newsletter

Housing Interlomas by a-001 Taller de Arquitectura

Housing Interlomas is a student-oriented residencial project on the east side of the Estado de México, which proposes an architecture that brings together life and studying in community,

Housing Reform for a Couple of Audiovisual Producers and Their Dog

A couple decides to move to an old house located on the third floor of a block built during the 1950s in a famous working-class neighborhood of the city of Granada. With a very poor factory enclosure, these blocks are defined by a structure of two crunches of load walls of 1 foot of large format ceramic hollow brick.

Bewboc House, a Suburban Terrace House in Kuala Lumpur by Fabian Tan

Bewboc House is a suburban terrace house in Kuala Lumpur, Malaysia owned by a young family who requested for minimal intervention. The approach was to reimagine a form befitting a corner house and to re-purpose the living spaces on ground level.

Loft Apartment in SoHo – Homy Feeling Within an Industrial Shell

This loft apartment with an area of 2500 sqf is located on Broadway, in an emblematic building in SoHo district, New York. A project...

The Sanctuary – Palo Alto Residence / Feldman Architecture

The clients of The Sanctuary, recent empty-nesters planning ahead to retirement, hoped to downsize and simplify in the design of their new Palo Alto home. The Sanctuary was constructed as a modern house that allows the landscape to speak first.

Recommended Stories