Cottage Ripolles by Mogas Arquitectes

Cottage Ripolles

Mogas Arquitectes have designed Cottage Ripolles, a summer house located in Ripolles, Spain.

Project description: A small residential area in the Pyrenees is the location of a small summer house, which was designed under common conditions for this kind of project, plot geometry, solar orientation, … and also under two impositions by the property: its materiality, the house had to be made of wood, and the budget, one hundred thousand euros. Under these premises, the project idea is a mountain shelter: a home of few meters, low technology and built with a limited palette of materials.

Cottage Ripolles 1

The plot has a narrow, long and trapezoidal geometry. It has a slope of 20% with a level difference of 14m and a leafy vegetation with a sequoia at the bottom and 4 fir trees on top. To confer the idea of a forest cottage, the project is located in order to cut less trees as possible.

Cottage Ripolles 2

Since property wants to stay short periods of time, the house has small bedrooms and wide living-room in order to prompt the common area. Due to the small dimension, the house recovers lost areas like the false ceiling of the corridor used as a storing suitcases and a mezzanine over the kitchen converted as a reading corner.

Cottage Ripolles 3

Intending to budget control of the work, three decisions were taken: to minimize land excavation, to prefabricate the house and to reduce aids in building site. To reduce the construction waste the earth from excavation works were used to make terraces in the plot. Moreover the retaining walls were built by reinforced concrete bricks instead of shuttering panels to not need cranes. The project was designed to be transported by road in modules under the maximum transport measures, meaning a corset in design process.

Cottage Ripolles 4

The project was split in 3 units: one unit for bedrooms, another unit for the living room and kitchen, and a third unit for the cover of the living area. Another favorable aspect of prefabrication, was to advance the construction during the winter time. Structurally, the units are supported by balloon frame of pinewood, filled with a double layer of rock wool insulation and covered on the outside by a wooden ventilated façade. The fireplaces should have provided the heating for water and radiators but unfortunately the client rejected it. To avoid an excessively harsh result, gutters and shutters windows were designed in big white steel frames which add a construction decorum.

Architects: Mogas Arquitectes
Project: Cottage Ripolles
Location: Ripolles, Spain
Area: 100 sqm
Photography: José Hevia

Cottage Ripolles 5

Cottage Ripolles 6

Cottage Ripolles 7

Cottage Ripolles 7

Cottage Ripolles 9

Cottage Ripolles 10

Cottage Ripolles 11

Cottage Ripolles 12

Cottage Ripolles 12

Cottage Ripolles 13

Cottage Ripolles 14

Thank you for reading this article!

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Chelsea SW10 by AndArchitects

The Chelsea SW10 is an interwar semi-detached property in a pocket of land to the rear of other gardens. The basement extends under the garden, with a metre of soil for sustainable drainage.

IT Mocny Office Space by ZONA Architekci in Poznań, Poland

The IT Mocny office space with a multifunctional capsule in the middle, referring to the futurism of the 1960s, was designed by the ZONA Group in Poznań.

Villa Mecklin: a piece of heaven in the Finnish archipelago

Located in the Finnish archipelago, Villa Mecklin designed by Huttunen Lipasti Pakkanen Architects is the definition of the expression “a piece of heaven”. The...

Strawbale Getaway by Gettliffe Architecture: amazing vacation house with walls of straw

Designed in order to connect you with the environment, Strawbale Getaway from Creston, Colorado, is a welcoming retreat for family and friends. The owners...

Partiggiano – the Piazza for Foodies by CuldeSac Custom

A corner of Italy in Valencia. Innovative, cheerful, eco and passionate. This is how Partiggiano, 'The Social Foodie Club', breaks into the on-trade market.

AG Apartment by Duearchitetti

Located in Varese, Italy, AG Apartment is a residential project designed in 2016 by Italian studio Duearchitetti. The AG apartment is part of a building from...