facebook

Benvenuto House / Faulkner Architects

Benvenuto House by Faulkner Architects

Truckee, California’s Benvenuto House was designed by Faulkner Architects for a New York–based client.

The Eastern tradition and background of the Client finds influence in the material finish qualities of the house. Aspiring to descriptions of shade, shadow and dimness by Junichiro-Tanizaki in his essay, In Praise of Shadows, alcoves of darkness transition to sunlit spaces that connect to the landscape. Mild steel and ebonized rift sawn oak are built shadow in contrast to naturally lit concrete, bluestone and white gypsum walls. Two abstracted Zen gardens are created by a displacement of the form, one in light, as a trace of movement and the other in shade under the cantilevered house.

Benvenuto House by Faulkner Architects 1

The Architect worked intimately with the Client, a New York based HIV/AIDS researcher and his family to carefully build in this mountain landscape leaving uninhabited areas undisturbed. The residence is a generational/extended family resource with members as far away as Taiwan. All members contributed with influence that ranged from culturally significant geometry to finishes and tonal qualities. The two suites on the main level serve the majority of visits. On family occasions, overflow sleeping occurs in the lower level partitionable tatami room.

Benvenuto House by Faulkner Architects 2

South facing, the site sits at the edge of an evergreen forest where it meets a spring fed creek at the base of an ancient volcano turned ski mountain. Years of flooding have exposed volcanic boulders that cover the site. The house inhabits the boulder field as a directional built landscape of three bars staggered along a 140′ concrete wall. The wall registers the plan and reinforces the edge-ness of the site.
Benvenuto House by Faulkner Architects 3

Continuous access along the wall dissolves into light and falling roof water at each end. A glass floor reveals the drop in topography and the boulders below. Captured snow melt frames the Zen garden to the east and temporarily transforms to a reflective pool.

Benvenuto House by Faulkner Architects 4

Natural ventilation, sans AC, radiantly heated concrete floors, solar hot water and 100% LED lighting efficiently serves the mass heavy, south facing house. A low maintenance framework of steel rain screen and thermally broken aluminum glazing complete the closure. Horizontal steel louvers screen garage glazing and provide west shading. A cedar clad wall signals entry and will mark time through weathering. Bluestone paving extends from exterior to interior providing access and utility while ebonized oak marks areas for pause.

Architects: Faulkner Architects
Project: Benvenuto House
Location: Truckee, California, USA
Photography: Joe Fletcher

Benvenuto House by Faulkner Architects 5

Benvenuto House by Faulkner Architects 6

Benvenuto House by Faulkner Architects 7

Benvenuto House by Faulkner Architects 8

Benvenuto House by Faulkner Architects 9

Benvenuto House by Faulkner Architects 11

Benvenuto House by Faulkner Architects 10

Benvenuto House by Faulkner Architects 12

Benvenuto House by Faulkner Architects 13

Benvenuto House by Faulkner Architects 14

Benvenuto House by Faulkner Architects 15

Benvenuto House by Faulkner Architects 15

Benvenuto House by Faulkner Architects 16

Benvenuto House by Faulkner Architects 17

Benvenuto House by Faulkner Architects 18

Benvenuto House by Faulkner Architects 19

Benvenuto House by Faulkner Architects 20

Benvenuto House by Faulkner Architects 22

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Olivier Nelson Residence, Montreal / Naturehumaine Architects

The transformation of this duplex located in the borough of Plateau Mont-Royal into a single-family home, is defined by the creation of a central core around which the spatial organization is defined to allow natural light into the heart of the house.

Radical Alteration and Refurbishment of an Existing Terraced House

This project involved the radical alteration and refurbishment of an existing terraced house on the South coast. The building dates from 1908 and is one of the earliest houses in the UK to use a reinforced concrete frame.

Zero-Room Apartment in Budapest, Hungary / MÁS

Creating a really tiny flat is always a challenge. However, checking the continuously increasing real estate prices there is a really big need for bringing out the most of all square meters and create great living conditions even in the smallest places.

Le Temps Retrouvé: Renovation of an Apartment in the Center of Milan

The Le Temps Retrouvé project calls for the renovation of an apartment of about 150 m2 in the center of Milan, with windows facing an internal garden. The visual relationship with nature was the guiding motivation behind the choice of this place on the part of the client