Queechy House / Cumulus Studio

Queechy House, front of house

Architects: Cumulus Studio
Project: Queechy House
Location: Launceston, Tasmania
Photographer: Nina Hamilton

Text by Cumulus Studio: Tasmania’s northern city of Launceston was established by European settlers as a key hub for agricultural and pastoral activities, and its fringe suburbs continue to carry an agrarian feel. To the east of the city, Norwood’s minor suburb of Queechy is nestled in a bend of the North Esk River and enjoys farmland views flanked by mountain reserves. Our clients fell in love with the beauty of this landscape and wanted a house that allowed them to experience and enjoy its surroundings all year round.

Queechy House, dark, steely veneer

The design solution achieves this by pressing itself against the northern point of the site to capture glimpses of the farmland. The western facade sits upon the edge of an embankment, allowing the user to experience the adjacent lake and river unimpeded by any man made element.

Queechy House, living room, fireplace

The north, west and southern facades enclose an eastern facing courtyard, providing shelter from the prevailing winds, whilst still offering views through the house to the northern farmland beyond. A vegetated embankment spills out into the courtyard, providing access to gardens above.

Queechy House, great room

Whilst the exterior is wrapped in a dark, steely veneer, alcoves at the edge of the living spaces, gallery and workshop are softened by a timber lining, which reappears throughout the interior to offset the concrete floors and feature elements.

Queechy House, the hallway of the house

From the surrounding farmland the building appears as an ancillary out house that recedes into its surroundings. But from within the series of spaces, the Queechy house expands to provided an intimate connection to the landscape. Through this combination of exploiting view opportunities whilst minimising the visual impact of the building, Queechy House takes advantage of the agricultural landscape without disrupting it.

Queechy House, bedroom

Queechy House, bathroom

Queechy House, architectural design

Queechy House , entrance

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Artland Home in Shanghai by Topos Design Clans

Invited by the Chinese space design and renovation TV program“Change your life”, TOPOS DESIGN CLANS designed an unique home art studio,which is an artland making life better. The site is a rental apartment with 80 square meters, located in a high-rise building on Fengyang Road, where is the old downtown of Shanghai.

Primera Octava House / Octava Arquitectura

Architects: Octava Arquitectura Project: Primera Octava House Project Team: Micaela Casoy, Paula De Falco Location: De La Quilla Y Del Obenque, Pinamar, Buenos Aires, Argentina Area: 240 sqm Photography:...

Big Design in a Small Package: The Igloo by Falken Reynolds

A concept born out of our love of Canadiana and a necessity of creating functional separation in a loft just shy of 600 square feet.

Swedish House with a Generous View of the Sea

With a high position and a panoramic view over the Baggensfjarden bay, this Swedish house occupies 251 square meters in a very quiet area of Saltsjobaden city from Sweden, situated on the Baltic Sea coast.

Sterndale Road Victorian Terrace / The Vawdrey House

The design of the Sterndale Road Victorian Terrace almost has two faces - smart period rooms at the front with their expansive bay windows flooding the spaces with light, featuring traditional proportions and deep and enveloping colour schemes ...

Brooklyn Heights Promenade Apartment / Studio Modh Architecture

Old New York apartments contain layers of decisions made by different owners in different eras. When taking on a new renovation, the design process must re-evaluate these decisions to craft a new space that embraces the good decisions and discards those that no longer work.