Residential ArchitectureHousesCourtyard Residence Kansas City by Forward Design | Architecture

Courtyard Residence Kansas City by Forward Design | Architecture

kitchen, Forward Design | Architecture

Project: Courtyard Residence Kansas City
Architects: Forward Design | Architecture
Interior Design: Kali Buchanan Interior Design
Location: Kansas City, Missouri, United States
Project size 6336 ft2
Building levels 3
Photo Credits: Nate Sheets Photography

An architect, urban planner, and general contractor in Kansas City, Missouri, Richard Wetzel always wanted to design and build the house he had been mulling over for years- one that could house a growing and extended family, but also one that showcased his love for modern design, his adopted hometown of Kansas City, his family’s heirloom book collection, and a wide variety of work from local and family artists.

dining area, Forward Design | Architecture

living area, Forward Design | Architecture

When Wetzel found the last two home sites within a newly constructed planned development a block away from the world renowned Country Club Plaza shopping district, he knew it was time. The 6,300 square foot house, a collaboration of Chris Fein of Forward Design + Architecture, Kali Buchanan of Kali Buchanan Interior Design, and Centric Homes (where Richard is a partner), is consistent with the traditional design of the surrounding development on the exterior, but a gallery of natural light, space, art, and a simplified material and color palette on the interior. Features include an enclosed courtyard, a three-story staircase skylight shaft, and the reclaimed basketball floor from a venerated arena. The final result is a space worthy of a gallery opening, yet comfortable enough for a three-generation movie night.

Courtyard Residence Kansas City by Forward Design | Architecture

fireplace, Forward Design | Architecture

Design Solutions
A modern take on a traditional row house is brought to life by a U-shaped floor plan and a central courtyard that pours natural light into the home. Entertaining, family and art are the focus of the space plan with rooms devoted to daily living and larger gatherings.

two-story open kitchen, Forward Design | Architecture

Courtyard Residence Kansas City by Forward Design | Architecture

A two-story open kitchen and living space with formal column grid are the heart of the home. The adjacent central courtyard, while protected by the house, boasts of lush garden views and provides a unique private outdoor gathering space that spills directly from the main living area. The library, between the living space and grandfather’s suite offers an intimate and quiet zone with it’s own covered porch access to the outdoor grounds and garden.

Courtyard Residence Kansas City by Forward Design | Architecture

The second floor stair well is brought to life by a commissioned mural of Kansas City in bold colors animated by the skylight above and sets the tone for a family-friendly loft and bedrooms. The master suite sits across the central bridge walkway and perches among the garden treetops.

staircase, Forward Design | Architecture

On the lower level, family-friendly entertainment is the focus with a secondary kitchen and lounge space among the family’s collectibles and sports memorabilia.

dining room, Forward Design | Architecture

kitchen, Forward Design | Architecture

bedroom, Forward Design | Architecture

bathroom, Forward Design | Architecture

Courtyard Residence Kansas City by Forward Design | Architecture

Courtyard Residence Kansas City by Forward Design | Architecture

Courtyard Residence Kansas City by Forward Design | Architecture

Subscribe to our newsletter

Nevern Square Apartment Has a Highly Optimized and Bespoke Design

Design Practice: Daniele Petteno Architecture Workshop Project Title: Nevern Square Apartment Project Location: London, UK Nevern Square Apartment was designed by Daniele Petteno Architecture Workshop in London,...

Traditional Basque House Converted into Two-Family Residence

The project involves the refurbishment of an old, traditional Basque house to convert it into a two-family residence. The project’s main aim is to strip out the property internally and to adapt it to the new occupiers’ needs, always respecting the architectural characteristics of this superb historical dwelling.

Versailles Studio Apartment by Catseye Bay Design

Architects: Catseye Bay Design Project: Versailles Studio Apartment Location: Darlinghurst, Sydney, Australia Area: 36.0 sqm Project Year 2016 Photography: Katherine Lu This bold, sensitively designed 36 sq metre studio apartment...

A Small and Beautiful House in Ponta Delgada

In a consolidated urban mesh, at the center of Ponta Delgada, the approach answers to a program of an extremely small single family house with two flights, where the lower floor accommodates a single social area, while the two small bedrooms are located at the upper floor.

Extension and Refurbishment of Mixed Use Building

This residence is located in London and was modernized by Scenario Architecture. The property has necessitated extension and refurbishment to become a welcoming home for...

Recommended Stories