Royal Residence by William / Kaven Architecture

Royal Residence by William / Kaven Architecture

Project: Royal Residence
Architects: William / Kaven Architecture
Design Team: Daniel Kaven, Partner-in-Charge / Trevor William Lewis, Partner-in-Charge / Mike Perso, Director of Architecture / Katy Krider, Director of Interiors / Joel Dickson, Project Designer / Max Taschek, Project Designer
Location: Portland, Oregon
Square footage 4,352
Completed 2020
Photo Credits: Jeremy Bittermann

At the end of a long, sinuous road elevated high above the city in Portland’s beloved Forest Park, the Royal residence is perched elegantly at the coveted ecotone of forest and city along Royal Boulevard. Enter through a dramatic foyer with clerestory windows into the main living area, which features white oak floors with dark walnut inlay borders, a substantial wood-burning hearth, and a kitchen lined with custom-designed, handcrafted oak cabinetry. Floor-to-ceiling glass and wall-to-wall sliding doors seamlessly extend living into the forestscape, giving way to expansive terraces and unobstructed views of the natural flora cascading down to the valley floor.

Royal Residence by William / Kaven Architecture

Royal is a rare gem set into forested acreage less than 500 feet from the renowned Wildwood Trail, boasting sweeping exterior terraces and balconies overlooking a lush wooded expanse. The home, which was both designed and developed by William / Kaven Architecture, sits on one of nine parcels owned by the studio and associated partners. The design includes four bedrooms, three-and-a-half baths, common areas with open floor plans, and an oversized garage.

Royal Residence by William / Kaven Architecture

Located within minutes of downtown Portland, this intelligently designed modern dwelling cantilevers far above the forest floor among reaches of Douglas fir and vine maple. The property is encircled by a vast network of hiking trails. Morning rays reach into all bedrooms, which are carefully oriented to optimize eastern exposure. Throughout the day, kitchen and living areas are flooded with southern light, while the deciduous canopy perennially exposes the diffuse winter sky and tempers the hot summer sun. On warm nights, slide open the 13’ pocketed wall off the kitchen and dine beside a Juliet balcony overlooking dense greenery and deep ravines. Or, on winter nights, huddle beside the central hearth.

plan

dining room by William / Kaven Architecture

living room by William / Kaven Architecture

Royal Residence by William / Kaven Architecture

Royal Residence by William / Kaven Architecture

Royal Residence by William / Kaven Architecture

bedroom by William / Kaven Architecture

bathroom by William / Kaven Architecture

Royal Residence by William / Kaven Architecture

plan

terrace by William / Kaven Architecture

Royal Residence by William / Kaven Architecture

blank

Newsletter HomeWorldDesign

To be updated with all the latest projects

Most Recent

Most Popular

1980's Era Suburban Brick House Gets an Inspiring Upgrade 2

1980’s Era Suburban Brick House Gets an Inspiring Upgrade

The convenient location of this large lot in west Austin attracted the new owners, but the 1980's era suburban brick house that existed on the property didn't align with their modern aesthetic, nor did it take advantage of the wooded natural setting.
Gabion House by Spasm Design Architects 2

Gabion House by Spasm Design Architects

This country home starts with an 8 foot thick Gabion wall, which acts as a spine, the first marker which runs for 170 feet, from north to south. Pawna Lake, offers some killer vistas. The pool sort of drifts away from the verandah as a reflective mirror plane, pointing to the peak on the opposite shore.
Studio House

Studio House in Melbourne / Zen Architects

Like many of our clients their needs change over time with more space often needed in the short term than their homes can provide. Our solution was to provide a flexible, multi-purpose studio house requiring very little land.
Private Retreat in Coastal California Inspired by South American Estancia Architecture

Santa Lucia Preserve Residence, a Private Retreat in Coastal California Inspired by South American...

Located at the point where rolling hills meet meadows of native grassland, the Santa Lucia Preserve Residence One was designed to sensitively merge with its landscape.
Guangzhou House Renovation, The Boundaryless by Inspiration Group 14

Guangzhou House Renovation / The Boundaryless by Inspiration Group

This is a three-floored house, located in Guangzhou’s old CBD, and it is a classic townhouse right next to a street, which results in a narrow shape. The Guangzhou house was built in 1919.

More Articles Like This