Mill Valley Courtyard House by Aidlin Darling Design

Mill Valley Courtyard House by Aidlin Darling Design (1)

Project: Mill Valley Courtyard House
Architects: Aidlin Darling Design
Location: Mill Valley, California
Year 2013
Photo Credits: Matthew Millman

San Francisco-based Aidlin Darling Design recently completed Mill Valley Courtyard House. The site for this residence is a typical suburban lot not unlike any other in Northern California. The intention of this residence was to create a sanctuary for a writer, his wife and two college-age sons. The request from the client was a home with an extremely quiet street presence that, once entered, creates a garden-like oasis. In addition, as collectors of modern art, the clients wanted to merge the spirit of an urban industrial artist’s studio with the comfort of a rural home.

Mill Valley Courtyard Home by Aidlin Darling Design (6)

The resulting form of the home is a u-shaped plan that cradles a south-facing central garden. Two private wings, containing bedrooms and studies, flank the garden at each side.  They are connected by a vaulted public great room, with a south-facing wall of retracting glass doors, opening the living/dining and kitchen to the adjoining deck and garden. The plan diagram provides great privacy for (and from) the neighbors to the North, East and West, while opening the home to a dramatic view over the southerly valley and forested hillside beyond.

interior design by Aidlin Darling Design (4)

The material palette integrates industrial materials, such as corrugated metal siding, patinated raw plate steel, and concrete floors, that are complemented by the warmth of wood ceilings, cabinets, decks and trellises. The result is an architecture of material simplicity, that focuses on space, texture, and natural light.  This quiet palette also provides an intentionally neutral backdrop for the client’s growing art collection. The ultimate goal is a home that lives effortlessly while unifying an experience of art and nature.

dining room by Aidlin Darling Design (5)

Mill Valley Courtyard Home by Aidlin Darling Design (13)

Mill Valley Courtyard Home by Aidlin Darling Design (15)

Mill Valley Courtyard Home by Aidlin Darling Design (14)

Mill Valley Courtyard Home by Aidlin Darling Design (9)

Mill Valley Courtyard Home by Aidlin Darling Design (8)

suite by Aidlin Darling Design (16)

bedroom by Aidlin Darling Design (11)

entrance hall by Aidlin Darling Design (7)

terrace by Aidlin Darling Design (10)

Mill Valley Courtyard House by Aidlin Darling Design (13)

Mill Valley Courtyard Home by Aidlin Darling Design (3)

Mill Valley Courtyard House by Aidlin Darling Design (2)

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Kemer Country House, Istanbul / Escapefromsofa

This 600 metersquare private villa is located at one of Istanbul's unique country side residential area Kemerburgaz. Our priority was to create a stylish atmosphere with contemporary aesthetics.

BAM! Arquitectura Has Designed a Flexible House for a Young Single

CG342 House is an open and flexible house recently completed by BAM! arquitectura in Buenos Aires, Argentina. The CG342 House was conceived upon the request...

Manhattan Reservoir Residence with Views of Manhattan’s Central Park

The objective in this pre-war Manhattan apartment is to create a cohesive plan to unify and open the disjointed spaces while utilizing the light and views available of New York’s Central Park and Reservoir.

Descendant House / Matt Fajkus Architecture

Developed as a home for multiple generations, the Descendant House allows three family units and generations to co-exist harmoniously in a single structure. The house physically descends down the slope of the lot, while also carrying on the legacy of a former house that previously existed on the site.

Rowhouse by S2 Architects: Modern Live / Work Rebuild in Aspen, Colorado

Dated Rowhouse in the Airport Business Center on the boundary between a new residential neighborhood and an older commercial/industrial core, adjacent to the local airport, 2 levels + storage loft (approximately 1100 SF)

Katowice Apartment with Bright and Cozy Interior / Superpozycja Architekci

Superpozycja Architekci recently have completed Katowice apartment for a young couple. Located in Katowice, Poland, the apartment has an area of 110 square meters. The...