Architecture and Interior Design StudiosPac StudioEcosanctuary Welcome Shelter: Floating Roof Over the Wooden Boxes

Ecosanctuary Welcome Shelter: Floating Roof Over the Wooden Boxes

Ecosanctuary Welcome Shelter: Floating Roof Over the Wooden Boxes

Architects: Pac Studio / Sarosh Mulla Design
Project: Ecosanctuary Welcome Shelter
Location: Gisborne, New Zealand
Area: 150.0 sqm
Photography: Simon Devitt
Text by Pac Studio

The Longbush Ecosanctuary Welcome Shelter is an innovative environmental education space designed, constructed and operated by a group of passionate volunteers, with the support of local businesses and charitable organisations.

Ecosanctuary Welcome Shelter: Floating Roof Over the Wooden Boxes 1

Access to the Welcome Shelter is free of charge for all visitors and the project aims to promote active stewardship of our natural environment both in conservation areas and in our cities.

Ecosanctuary Welcome Shelter: Floating Roof Over the Wooden Boxes 2

The project was generated and designed by the award winning P-A-C designer Sarosh Mulla. Mr Mulla’s current doctoral research focuses on creating innovative forms of architecture for the New Zealand tourism industry, while continuing to promote the role of the architect as a leader within communities.

Ecosanctuary Welcome Shelter: Floating Roof Over the Wooden Boxes 3

Mulla has led a team of 88 volunteers in the construction of the space that provides facilities for visiting school groups, ecologists and tourists. The design of the structure draws on the framing techniques of the Picturesque, but applies these through contemporary forms, which promote active engagement with the environment. Rather than simply viewing the landscape, visitors are encouraged to take part in the environmental restoration occurring at the ecosanctuary through the programs offered at the Welcome Shelter.

Ecosanctuary Welcome Shelter: Floating Roof Over the Wooden Boxes 4

A large steel and fabric canopy provides shelter from the sun and rain for an outdoor classroom created on the hillside. Below the roof the form of this classroom is defined by the position of three timber enclosures and small retained gardens. The design plays with the connotations of natural and synthetic materials in the setting of the recovering environment.

Ecosanctuary Welcome Shelter: Floating Roof Over the Wooden Boxes 5

Each timber enclosure provides a different service, including the storage of teaching material, ablution facilities and an office for the site ecologist. This office opens up to the exterior with a large drawbridge to create a level platform on teaching and demonstration days. Another enclosure includes a roof deck from which a stunning view of the valley can be appreciated. This deck is accessed via a traditionally made greenwood ladder made from a Manuka tree harvested from the building site.

Ecosanctuary Welcome Shelter: Floating Roof Over the Wooden Boxes 6

Constructed from materials donated by 88 sponsors, the Welcome Shelter utilizes very simple construction techniques. The approach adopted aims to produce the maximum environmental program, through minimal architectural resources.

Ecosanctuary Welcome Shelter: Floating Roof Over the Wooden Boxes 7

The Welcome Shelter is a gateway for visitors to this special environment, which includes several critically endangered native species. The ecosanctuary is approximately 120 hectares and over the past 15 years has been the rapidly restored through the efforts of Jeremy and Dame Anne Salmond. With the removal of invasive pests and weeds, alongside the planting of hundreds of thousands of native trees, the diverse ecology at Longbush is beginning to thrive again.

Ecosanctuary Welcome Shelter: Floating Roof Over the Wooden Boxes 8

Never before in New Zealand history has such a large and diverse group of volunteers and sponsors created a piece of public architecture. The Welcome Shelter creates a new benchmark for high quality community generated architecture that responds to the needs of the local environment.

Ecosanctuary Welcome Shelter: Floating Roof Over the Wooden Boxes 9

Ecosanctuary Welcome Shelter: Floating Roof Over the Wooden Boxes 10

Ecosanctuary Welcome Shelter: Floating Roof Over the Wooden Boxes 11

Ecosanctuary Welcome Shelter: Floating Roof Over the Wooden Boxes 12

Ecosanctuary Welcome Shelter: Floating Roof Over the Wooden Boxes 13

Ecosanctuary Welcome Shelter: Floating Roof Over the Wooden Boxes 14

Ecosanctuary Welcome Shelter: Floating Roof Over the Wooden Boxes 15

Ecosanctuary Welcome Shelter: Floating Roof Over the Wooden Boxes 16

Ecosanctuary Welcome Shelter: Floating Roof Over the Wooden Boxes 17

Ecosanctuary Welcome Shelter: Floating Roof Over the Wooden Boxes 18

Subscribe to our newsletter

Tumble Creek Net-Zero Cabin Blends Sustainable Modern Architecture with Reclaimed Rustic Materials

This net-zero cabin designed to be vacation home lies in a historic mining area in Washington State’s Cascade Mountains. Situated in a master-planned resort community, the house blends sustainable modern architecture with reclaimed rustic materials.

House on Mountainside Overlooked by Castle / Fran Silvestre Arquitectos

The building is located in a landscape of unique beauty, the result of a natural and evident growth. The mountain, topped by a castle, is covered by a blanket housing through a system of aggregation by simple juxtaposition of pieces ...

Enchanting Farmhouse Design in Israel by Henkin Shavit

The farmhouse design combined a program with existing sloped land topography, on a long and narrow lot measuring 0.5 acres. The house is a complex which connects two single story "houses"

Contemporary Ranch House Inspiring Openness and Absolute Relaxation

SarahMarc House is a contemporary ranch house located on the outskirts of Puerto Varas. The owners’ original request determines that the house should be a "magic box" that transforms daily living into travel and vacation days. The magic box must deliver a constant relaxation feeling.

Cagliari Apartment Renovation / Tramas Studio

The apartment hosts a family of four, eager to inhabit into a contemporary and minimal space. The living area is characterized by the presence of a bespoke double-sided furniture in wood and Cor-ten, partly equipped TV wall, in part storage space serving the dining area. A sliding glass window separates the apartment from the level terrace. 

Recommended Stories