facebook

Contemporary Extension and Addition to a Beach House in Westmere, Auckland

Contemporary Extension and Addition to a Beach House in Westmere, Auckland

Architects: Studio2 Architects
Project: Contemporary Extension and Addition
Location: Auckland, New Zealand
Photography: Simon Devitt

The brief for this addition was for concrete, timber inside and out and timber slats – with a contemporary aesthetic and a good connection to the outside and to upper level sea views. The existing house was to remain intact, with the addition to the rear a separate unit with a link to the original.

Contemporary Extension and Addition to a Beach House in Westmere, Auckland 1

The new contemporary extension is made up of two stacked rectangular boxes offset so that the upper cantilevers in two directions over the lower, which forms a bridge back to the existing house. The upper level box is clad in dark-stained cedar vertical weatherboards, with slatted shutters giving privacy to generous glazing which takes advantage of sea views.

Contemporary Extension and Addition to a Beach House in Westmere, Auckland 2

The lower box has full height sliding glass doors, which open fully to dematerialise the boundary between floor and level deck, allowing the upper level to float freely over the open living space below. A separate rectangular box clad in cedar ply is applied to the south elevation, forming the stair enclosure – connecting the two levels and opening out to framed views.

Contemporary Extension and Addition to a Beach House in Westmere, Auckland 3

The new upper and lower spaces are both generous open plan living areas, while bedrooms are housed within the existing house. The main living space opens out onto extensive decks, and is positioned a step below the existing floor level to create a good connection to the ground level.

Contemporary Extension and Addition to a Beach House in Westmere, Auckland 4

The black and silver of the new exterior cladding and deck is complemented with the warmth of the timber interior linings, cabinetry and ceilings. Exposed ceiling framing with herring-bone struts creates a sculptural timber element within the new living space. The project incorporates a rich materiality, texture and colour, and provides a degree of openness and sense of space which fully utilises and connects with the site.

Contemporary Extension and Addition to a Beach House in Westmere, Auckland 5

Contemporary Extension and Addition to a Beach House in Westmere, Auckland 6

Contemporary Extension and Addition to a Beach House in Westmere, Auckland 8

Contemporary Extension and Addition to a Beach House in Westmere, Auckland 7

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Office with a Perfect Combination of a Composite Material and Wood

This lovely and unique SLO Gen Table/Desk is made using HI-MACS*  which is the perfect material for building it, because it offers resistance, seamless...

Top-Floor White Duplex Inspired by Minimalist Gallery Spaces

This 100m2 top-floor white duplex is located in modern housing that borders Vilnius old town and cozy park. Laconic architecture of the building inspired to design an airy and light apartment-gallery, where art objects play the main role.

Casa Zirahuén in Mexico / Taller de Arquitectura y Diseño

Casa Zirahuén is a holiday house located in a small town of Michoacán called Zirahuén. From de heights of the hills, the project rests amongs the site’s vegetation.

EL Residence – Ecological House by Dan and Hila Israelevitz Architects

The family who built this home wanted to create a relaxing, embracing environment which, while providing a view to the surrounding green, pastoral landscapes, manages to maintain a sense of privacy.

Ridge House: retreat with large folding roof form

Ridge House is a project realized by Simcic+Uhrich Architects from South Pender in British Columbia, Canada. The conformation of the land makes this 2,500...

More freshness with a small garden at the window

Within a competition of parisian design "Jardin Jardin aux Tuileries ", the Barreau & Charbonnet studio came up with an appealing and interesting proposal,...