Energy-Efficient Home Built Between Two Dividing Walls in Terrassa

Energy-Efficient Home Built Between Two Dividing Walls in Terrassa, Barcelona

Architects: Vallribera Arquitectes
Project: 59RUT – Energy-Efficient Home
Location: Terrassa, Barcelona, Spain
Area: 199m²
Photography: José Hevia

From the architect: The proposal is based on a simple floor distribution: The day zone is on the ground floor, which connects to the patio; the night zone is on the first floor. On the second floor there is a multifunction room, and the rest is a terrace. In section, the staircase and the hole of a future lift join these slices. The common and most used areas of a detached house –the kitchen, the children’s study and the parents’ study- are placed there. Both readings of the house, by floors and in section, enhance the functional and spatial relationship of rooms that might seem to have been placed in a too simplified way.

Energy-Efficient Home Built Between Two Dividing Walls in Terrassa, Barcelona 1

In terms of construction, we choose a structure of big panels made of laminated wood, taking the most advantage of its characteristics and qualities: 1) It allows to solve the dividing walls by using little thickness and with a foundation flagstone with the same edge as a panel load bearing-base. It does not need digging out. 2) Together with the external insulation of façades and covers, it offers great surrounding thermal benefits. 3) The surface wood on the inside regulates the heat and humidity in the atmosphere, improving comfort in the house. 4) The deadlines for the realisation of the structure are greatly shortened. 5) CO2 emissions and water consumption are reduced during the building process. Laminated wood is reusable and has an almost closed life cycle.

Energy-Efficient Home Built Between Two Dividing Walls in Terrassa, Barcelona 11

The strategy used for an energy-efficient home is to reduce its consumption by means of good covering insulation of the building and a good use of the heat gain and loss. The staircase and the whole of the second floor have big openings on both façades to provide air circulation and adjust its flow.

Energy-Efficient Home Built Between Two Dividing Walls in Terrassa, Barcelona 2

In summer, just by opening the windows on the second floor, the study becomes practically an outdoor area, like a porch that allows cross-air circulation between façades and great flue at the staircase in the centre of each floor. On the other hand, in winter the closed windows make the second floor work as a greenhouse, optimizing heat gains. To deploy sunlight all windows are provided with Venetian blinds with slats that can be oriented. In the future, canopies and/or deciduous creeping plants will be fixed at the exits of the patio and terraces.

living room, Vallribera Arquitectes

Energy-Efficient Home Built Between Two Dividing Walls in Terrassa, Barcelona 4

kitchen, Vallribera Arquitectes

staircase, Vallribera Arquitectes

Energy-Efficient Home Built Between Two Dividing Walls in Terrassa, Barcelona 7

staircase, Vallribera Arquitectes

staircase, Vallribera Arquitectes

bedroom, Vallribera Arquitectes

Energy-Efficient Home Built Between Two Dividing Walls in Terrassa, Barcelona 12

outdoor, Vallribera Arquitectes

Energy-Efficient Home Built Between Two Dividing Walls in Terrassa, Barcelona 14

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

California Family Retreat – Big Sur Barn by Studio Schicketanz

This barn serves as the main area to socialize for a California family retreat. Big Sur Barn was completed by Studio Schicketanz, a full service architectural firm based in Carmel, California. It was relocated from the mid-West and refurbished for this purpose, according to the Indian building principles of sthapatya veda. 

Rusty House: Functional and Aesthetic Redesign of the Interior

Built in the small town of Humpolec in the Czech Republic in 2005, the now iconic Rusty House demonstrated the possibilities of working with a relatively small and tight parcel with numerous limitations.

Rosic Apartment in Born District, Barcelona / Bloomint Design

The Rosic apartment is in one of the many labyrinths like streets from the Born neighbourhood in Barcelona. In these streets strong contrasts exist between the building shadows and the bright sun light.

The Glass Residence / Selencky Parsons

The Glass House is a new build house which references the form and materiality of the surrounding agricultural buildings. The house is designed to embed itself in a historic brick garden wall - a remnant of a former grand country estate.

Flatiron Loft: Balinese craft juxtaposed with the Industrial style

MAD studio has renovated this loft style residence, with an area of 1900 sqf, located in Flatiron district from New York. The tone was...

West London Apartment with Stylish Interiors Completely White

This West London apartment offers a stunningly simple and elegant interior. The living areas are sparsely furnished, which allows for a great deal of flexibility within the space.