Residential ArchitectureApartmentsIturribide Apartment, Bilbao by BABELstudio

Iturribide Apartment, Bilbao by BABELstudio

Iturribide Apartment, Bilbao by BABELstudio

Project: Iturribide Apartment
Design: BABELstudio
Location: Bilbao, Spain
Status Completed 2019
Bespoke joinery: ProyectoVeta
Tiles + Sinks: Huguet Mallorca designed by BABELstudio
Furniture: Tokyo Story & Estudio Mariscal
Photo Credits: Biderbost Photo

This scheme comprises a refurbishment of an interior, a flat situated within Bilbao’s old town. Due to its shape and urban fabric typical in old towns, from the very first moment it was essential to solve the problem of natural lighting. Thus, the scheme focusses on seeking space depth combined with the warmth of light coloured, natural features that maximises the light entrance.

Iturribide Apartment, Bilbao by BABELstudio

Iturribide Apartment, Bilbao by BABELstudio

The daytime area is organised as a continuous space comprising the kitchen-living-dining room that widens in search of the openings on the facade and heightens removing existing ceilings in order to leave the original wooden frame of the building’s structure. The night-time area faces the back facade and is comprised by a guest bedroom and bathroom, and an en-suite master bedroom.

Iturribide Apartment, Bilbao by BABELstudio

dining room, Bilbao by BABELstudio

Both interior and exterior fit-out and joinery, as well as floor finishes will be made of wood. The original doors are refurbished and the floor’s finish is set as oak herringbone through the whole apartment apart from the bathrooms. There is a special aim to design and choose materials for the whole flat’s furniture, emphasising a look after the design of all the details.

living room, Bilbao by BABELstudio

Iturribide Apartment, Bilbao by BABELstudio

The kitchen and living room fitout is made of birch’s wood combined with worktops and handles made of plywood embedded in Formica. We designed next to Huguet Mallorca a tile made of terrazzo in neutral colour with natural sparkles for the wall finish. Through this collaboration we also designed the sink feature which is realized as a terrazzo block resting over a furniture covered in the same material. The bedrooms are conceived as simple spaces that provide importance to the bathrooms, where the house ́s aesthetics continue. Neutral coloured plaster walls and floor finishes and sinks made of terrazzo will be main characters of these rooms.

bedroom,, Bilbao by BABELstudio

bathroom, Bilbao by BABELstudio

K House – an Exclusive Villa Resort Hotel Built in Sri Lanka

AIM Architecture and Norm Architects have completed an exclusive villa resort in the Southern Province of Sri Lanka – a secluded beach front property surrounded by lush greenery and breath

Charles River Associates Workplace by Elkus Manfredi Architects

Elkus Manfredi Architects’ transformative workplace redesign of Charles River Associates’ Chicago office at One South Wacker Drive unifies the company’s existing two-floor office ...

Crown Street Apartment by Brooke Aitken Design

Nestled within the busy inner-city of Sydney, this warehouse converted apartment is infused with elemental Japanese design to create a minimalist, sustainable oasis that invites reflection and relaxation for a retired couple.

Norwich City Football Club & Colney Training Centre Transformation

Norwich City Football Club are the pride of Norfolk, and the only professional football club in the county. With their official grounds in the heart of Norwich at Carrow Road, the Club also has a training centre in Colney, South of the city.

Related Articles