Estancia y Ficus / Cañas Arquitectos

- Advertisement -

Estancia y Ficus by Cañas Arquitectos

Estancia y Ficus (room and ficus) is a 91 sqm open room designed by Cañas Arquitectos, a Costa Rican architectural firm founded by Victor Cañas. Located on a sloped lot with views of San Jose city in Costa Rica, this room is dedicated for entertaining friends and family.

From the architect: The program could not be simpler. It’s a place where one can enjoy the view and spend afternoons and part of the evening with friends and family. The location selected had a slight slope towards the east and a bonsai like tree, that resembles the ones grown by its owner.

Estancia y Ficus by Cañas Arquitectos 1

The view of the San Jose city with the central volcanic mountain range is spectacular, the Escazu mountains with it’s Pico Blanco or White Peak , so close  that you feel that you can touch them with your hands.

Estancia y Ficus by Cañas Arquitectos 2

At nighttime, San Jose becomes the main attraction as it starts lighting up, the sky starts turning red, tinted by the city lights and the rest of the landscape begins to get lost in the darkness. The only one thing  that remains is the illuminated Ficus.

Estancia y Ficus by Cañas Arquitectos 3

With this in mind, we designed a glass house, elevated on top of metallic columns and with a cover that opens towards the view – 3  glass sides and a back wall (with the amenities).

Estancia y Ficus by Cañas Arquitectos 4

The access is through a steel bridge and glass which directs us towards the open view of the city , and soon towards  the end, breaking off into an angle to access the room. It’s a unique 52 m2 space which holds living room, dining room, kitchen and a small adjacent bathroom.

Estancia y Ficus by Cañas Arquitectos 5

This space opens up completely on its northeast side  facing the area’s landscape and about 60% towards the 30 square meter terrace facing San Jose.

Estancia y Ficus by Cañas Arquitectos 6

A dark ceramic tile was chosen for the floor and the ceiling was paingted greyinh color so that during the night these colores would  leave the room almost in a semi darkness and would not compete with the city lights. The furniture and the wall colors all complement such style.

Estancia y Ficus by Cañas Arquitectos 7

To sum it all up: a light and clear project, which is not intrusive, designed to immerse yourself within the scenery.

Architects: Cañas Arquitectos
Project: Estancia y Ficus
Project Team: Architects Victor Cañas, Andrés Cañas, Ricardo Chaves, Sara Araya
Location: San José Province, Escazu, Costa Rica
Area 91.0 m2
Photography: Ricardo Chaves , Jordi Miralles

Estancia y Ficus by Cañas Arquitectos 8

Estancia y Ficus by Cañas Arquitectos 9

Estancia y Ficus by Cañas Arquitectos 10

Estancia y Ficus by Cañas Arquitectos 11

Estancia y Ficus by Cañas Arquitectos 13

Estancia y Ficus by Cañas Arquitectos 12

Estancia y Ficus by Cañas Arquitectos 14

Estancia y Ficus by Cañas Arquitectos 15

Estancia y Ficus by Cañas Arquitectos 15

- Advertisement -

Park Slope Modern Row House / CWB Architects

This residence was a complete gut renovation of a 4-story row house in Park Slope, and included a new rear extension and penthouse addition. The owners wished to create a warm, family home using a modern language

A Mid Century Modern Home Gets Fresh Update for a Young Family

The homeowners of this Mid Century Modern home in Creve Coeur are a young Architect, his talented wife and their two young sons. Being avid collectors of Mid Century Modern furniture and furnishings, they purchased their Atomic Ranch home, built in the 1970s, and saw in it a perfect future vessel for their lifestyle.

Rua da Boavista House / Pedro Ferreira Architeture Studio

The Rua da Boavista House project had as objective the conversion of the nineteenth century buildings into 10 apartments, keeping the entire structure and...

The Next Big Thing for London

Laurie Chetwood’s plan to address the problem of London being ‘just 9 meals from anarchy’ has been announced as the runner up in the...

Valve Headquarters / Clive Wilkinson Architects + JPC Architects

Working together with a Bellevue-based Executive Architect, JPC Architects, the Design Team at Clive Wilkinson Architects implemented a dynamic design solution that incorporated flexible, open workspace for the company’s software and hardware departments

Carrer Arago Apartment / Miriam Barrio Studio

The first challenge was to transform an old gloomy floor into a bright house. The change of distribution and the new orientation of the common areas that now cross the entire floor, allows light to cross from one end to the other.

Traditional Siheyuan House Transformed into an Attractive Public Space of Beijing Inner City

"Twisting courtyard" house is located in Paizi Hutong, Dashilar Area, Beijing. It used to be a Siheyuan house with one single entry. The purpose of the improvement is to upgrade the necessary infrastructure needed for modern life

Unique Ocean Home by Modular System

The Unique Ocean Home is a bungalow near the beach resort of Baiona in Galicia in northwestern Spain. This bungalow house was designed by Porto-based...

Wilderness House is a Elevated Platform with Large Areas of Glass

Located on a secluded bush block of marri, jarrah and banksia the client’s brief for this house was to provide views of the sunrise and enable them to see down to the native vegetation below.

Modern Tahoe Mountain Retreat / Jamie Bush & Co

Set high up in the private mountain community of Martis Camp just outside Lake Tahoe, this handsome vacation home was built for a young...

Oceanside House in Breezy Point, New York / BFDO Architects

Access to the Oceanside house is provided in two places. A stair leading from the beach lands on a deck that spans the width of the house (and has become a prime party location). The west side of the house abuts a pedestrian pathway.