Residential ArchitectureHousesCamelback Residence by BA Collective

Camelback Residence by BA Collective

Camelback Residence by BA Collective

Project: Camelback Residence
Architects: BA Collective
Principal: Hagy Belzberg
Project Manager: Barry Gartin
Project Architect: Cory Taylor
Project Contributors: Chris Arntzen, Ashley Coon, Susan Nwankpa
Location: Paradise Valley, Arizona
Size: 10,000 sf
Photo Credit: © Bruce Damonte
Text by BA Collective

The design of the Camelback Residence transports residents to a remote desert-oasis despite its location in a well-populated, suburban neighborhood. The single-story, 10,000sqft house rests on a gradually sloping, two-acre site that is shielded from its surroundings by a low concrete wall and diverse desert planting. Setback from the street and buffered by generous native landscaping, the building’s extreme horizontality helps create a sense of seclusion and mitigates the extreme desert climate while the limited materials palette keeps focus on the natural surroundings.

Camelback Residence by BA Collective

Camelback Residence by BA Collective

The plan of the five-bedroom project was developed as a series of parallels that align with the view to a key geological feature in the adjacent mountain range. Each line represents the sequence of spaces running perpendicular to the main circulation spine: the main entrance, the living room and dining room, the children’s wing, the kitchen and family room, and the primary suite. This linear language also manifests in corresponding cantilevers that extend the roof over outdoor features and add significant structural complexity to the house. These steel elements stretch unobstructed up to 30 feet from the house and at their widest, span over 33 feet. They greatly reduce, and in some cases, eliminate direct sun on the glazing, minimizing heat gain and protecting the interior from the harsh desert sun. These cantilevers strike a balance between providing coverage to large outdoor areas so that they can be enjoyed more days of the year while maintaining views from inside the building to the nearby mountains.

Camelback Residence by BA Collective

Camelback Residence by BA Collective

Furthering the horizontality of the house, a one-foot datum is used throughout. At first, it appears in a series of concrete walls that float a foot above the ground and crescendo towards the main entrance. This low-lying band then continues as exterior glazing in the living room, family room, and primary suite, and demarcates interior spaces as in the case of a floating concrete credenza between the living and dining rooms. Similarly, the staggering roof planes create a series of one-foot clerestories that help natural light penetrate to the core of the plan. In both the upper and lower instances of the datum, the horizontal bands are elongated by aligning with the seams of poured concrete. The appearance of unsupported, one-foot deep, concrete walls capped by long windows gives the house’s mass a paradoxical weightlessness.

Camelback Residence by BA Collective

Camelback Residence by BA Collective

With a significant amount of outdoor program including a pool, firepits, water features, a tennis court, and several deep patios, the design necessitated a holistic approach to the architecture and landscape. The parallels established by the interior influenced the strips of variable grading developed to mitigate the effects of late summer monsoon season. Two gazebos also sit in the landscape, their vertical wood slats and angular geometries creating a moiré pattern that obstructs the view to other buildings, maintaining the illusion of site’s remoteness and providing another opportunity to enjoy the great outdoors.

concrete wall, BA Collective

bedroom, BA Collective

bathroom, BA Collective

Villarreal

Camelback Residence by BA Collective

Subscribe to our newsletter

Bucharest Contemporary House by Corina Dindareanu

This Bucharest contemporary house building is located in a neighborhood of courtyard houses, a mix of volumes and styles where 4-5 storey interwar buildings can be seen next to modest ground floor longhouses.

East End House, Long Island by Andrew Franz Architect

Perched on a bluff overlooking the water, this house on Long Island’s East End is a serene year-round retreat. Living spaces open outward toward the landscape, catching cool breezes and lapping waves in summer,

Single Family Wooden House “on top of Oslo”

Architect: Schjelderup Trondahl Arkitekter Team: Stian Schjelderup, Øystein Trondahl, Katrine Skavlan Location: Norway Photography: Jonas Adolse Linnebo Residence is a single family wooden house designed by Oslo-based Schjelderup Trondahl Arkitekter. Description...

Minimalist Two Bedroom Apartment Designed by Flat6 in Hanoi

When we agreed to design this two-bedroom apartment, the apartment was not finished, the walls were not built but the space has been fixed. The location of equipment in the toilet and the kitchen has been waiting for the old design of the building.

Crescent House in Wyoming by Carney Logan Burke Architects

Located on a 40-acre site at the base of the Teton Range in northwest Wyoming, this 6,500-square-foot house is situated atop a gently sloping knoll inhabited by a mature aspen grove. The Crescent house is situated to take advantage of panoramic views of the mountain range and a framed view of the Grand Teton is visible through an opening in the trees.

Recommended Stories