Residential ArchitectureApartmentsBY Studios Apartments / Waataa Architects

BY Studios Apartments / Waataa Architects

BY Studios Apartments by Waataa Architects

Architects: Waataa Architects
Project: BY Studios Apartments
Location: Lisboa, Portugal
Project Year 2017

Portuguese firm Waataa transformed a space that was previously used for commercial purposes into spacious studio apartments. Located in Lisboa, Portugal, BY Studios Apartments was completed in 2017.

From the architects: We found three empty large spaces with substantial height ceilings, large windows dimensions and each with its own sanitary facilities. Their use till the date was commercial.

BY Studios Apartments by Waataa Architects 1

The main purpose of the project focused on the conversion of these commercial spaces into living spaces. We quickly realized that, due to the nature of the pre-existence, the housing core to be generated could not and should not follow conventional patterns.

BY Studios Apartments by Waataa Architects 2

The idea is to solve the problem of inhabiting with the creation of independent wood structures that simultaneously solve the spatial organization and distribute all the functional contents necessary to the house.

BY Studios Apartments by Waataa Architects 3

Pre-existing space walls are covered with cabinets making it the physical limits of the house, with the additional function of providing storage and ensuring acoustic and thermal comfort. Then, there is a reorganization and reformulation of the existing sanitary facilities, making possible its appropriation of the lower and upper levels. Finally, two colored modules are placed inside. A yellow infrastructures container of the cooking act, and a blue one more related to the act of resting. It is essentially these containers that organize the functions and define the space of the house. It can be said that in a hollow and incipient solid, a scenario is created through the introduction of modules that make the overlapping and intertwining of spatial functions.

BY Studios Apartments by Waataa Architects 4

It is with these modules that the inhabitant will interact and experience his existential space of refuge. He will open and close, get up and down, transforming his daily experience.

BY Studios Apartments by Waataa Architects 5

BY Studios Apartments by Waataa Architects 9

BY Studios Apartments by Waataa Architects 6

BY Studios Apartments by Waataa Architects 7

BY Studios Apartments by Waataa Architects 8

BY Studios Apartments by Waataa Architects 11

BY Studios Apartments by Waataa Architects 12

BY Studios Apartments by Waataa Architects 13

BY Studios Apartments by Waataa Architects 14

Greenwich Village Row House / CWB Architects

On the existing front facade of this Greenwich Village row house, a vast majority of the existing brick was damaged beyond repair or in poor condition and brick was patched with cement at other areas.

Recreation Place in the Woods: Tom’s Hut

Raumhochrosen Architekturerzeugnisse is an architecture studio based in Bregenz, Austria, which designed the Tom's Hut as a place of refuge in nature, where you can find tranquility away from urban bustle.

Perimeter House by MAKE Architecture

Architects: MAKE Architecture Project: Perimeter House Location: Abbotsford, Melbourne, Australia Photography: Peter Bennetts In a lively, active industrial precinct the form of this house can be understood as...

ACME Restaurant is a Raw and Intimate Retreat / Luchetti Krelle

ACME is an Italian-Asian fusion restaurant designed by Luchetti Krelle in Rushcutters Bay, Sydney, Australia. ACME restaurant makes the most of the building’s existing features and heritage. The...

Salt Spring House, Canada / W O V E N Architecture and Design

This project was commissioned by a couple living in Vancouver who fell in love with Salt Spring Island (as many do) and decided to build their dream home on a beautiful high-bank waterfront lot overlooking views of Sansum Narrows and Vancouver Island beyond.

Related Articles