House BRAS, Antwerp / DDM Architectuur

House BRAS, Antwerp / DDM Architectuur

Project: House BRAS
Architects: DDM Architectuur
Lead Architect: Dirk De Meyer
Design Team: Dirk De Meyer, Haodong Hu, Laurent Temmerman, Angelo Vandecasteele, Annelies De Keersmacke
Engineering: Abicon
Landscape: Aldrik Heirman
Location: Antwerp, Belgium
Year: 2018
Photo Credits: Lenzer

House BRAS is located on a lush green site abutting a pond in the middle of an old allotment in the suburbs of Antwerp. The house is designed to blend into its surrounding natural landscape. The meandering plan allows daylight to penetrate during all seasons and at any time of the day while achieving unobstructed views of the garden.

House BRAS, Antwerp / DDM Architectuur

The ground floor consists of three main zones – the living area with an open kitchen, an exercise area with a swimming pool and sauna, and a room for music offering a panoramic view of the pond.

House BRAS, Antwerp / DDM Architectuur

These zones are physically and visually connected with glazed passages along four closed blocks covered in dark larch veneer leading to ancillary spaces such as stairs, pantry, entrance, and bedrooms. On the first floor is a master suite with views of the tree crowns and a library overlooking the pond through the double-height music room.

House BRAS, Antwerp / DDM Architectuur

Technical spaces and car parks are located underground and are accessible through a ramp that appears to cut through the pond. Trusses are integrated into the roof slopes, making it possible to realize large column-free cutouts in the natural stone envelope. These openings are finished with aluminum joinery.

House BRAS, Antwerp / DDM Architectuur

To emphasize the monolithic character of the house, the 5th façade is also clad with Musschelkalk natural stone slabs. The slabs in 3 different sizes are placed in a directionless Roman pattern so that the roofs and facades fuse together enabling the house to blend into the landscape like a stone in a forest.

living room, Antwerp / DDM Architectuur

interior design, Antwerp / DDM Architectuur

fireplace, Antwerp / DDM Architectuur

living room, Antwerp / DDM Architectuur

House BRAS, Antwerp / DDM Architectuur

kitchen, Antwerp / DDM Architectuur

House BRAS, Antwerp / DDM Architectuur

bathroom, Antwerp / DDM Architectuur

bathroom, Antwerp / DDM Architectuur

House BRAS, Antwerp / DDM Architectuur

House BRAS, Antwerp / DDM Architectuur

House BRAS, Antwerp / DDM Architectuur

House BRAS, Antwerp / DDM Architectuur

plan

blank

Newsletter HomeWorldDesign

To be updated with all the latest projects

Most Recent

Most Popular

Industrial Farmhouse / Christopher Simmonds Architect

Industrial Farmhouse / Christopher Simmonds Architect

The client’s brief was to create a space reminiscent of their beloved downtown Chicago industrial loft in a rural farm setting. Furthermore, the design ought to incorporate their unique collection of antiques and architectural salvage.
Armadale House / Tom Robertson Architects

Cottage-Fronted Family Home / Tom Robertson Architects

A respectfully contextual response to its neighbouring adjacencies, the cottage-fronted family home sees a calming and restrained sense of the familiar injected through a contemporary lens.
House LO by Ateliér Lina Bellovičová

House LO by Ateliér Lina Bellovičová

House LO is defined by three elements: two perforated stones and a thin wooden sheet. The void in between the stones is the living space of the house.

House in Mouraria: Minimal and Modern in a Historic Neighbourhood in Lisbon

This apartment, located in the old Mouraria neighborhood from Lisbon, Portugal, has suffered many transformations over the years, which involved various partitions of the space. The relationship with the street was under-explored and the connections between social and private areas were ambiguous.
Ancient Barn Transformed by La Firme into a Gathering Place for Family

Ancient Barn Transformed by La Firme into a Gathering Place for Family

This ancient barn, which now sits near a secondary residence, had outlived its usefulness and was going to ruin. Wishing to save it from an impending loss, the owner decided to convert it into a house for his children: a gathering place to celebrate.

More Articles Like This