Residential ArchitectureHousesFamily House with Atrium by SENAA Architekti

Family House with Atrium by SENAA Architekti

Family House with Atrium by SENAA Architekti

Project: Family House with Atrium
Architects: SENAA architekti
Author: Václav Navrátil (principal architect),Jan Sedláček (principal architect)
Project team SENAA: David Korsa, Jan Gadziala
Landscape architect: Atelier Partero
Location: Podluží, Czech Republic
Built-up Area:137 m2
Completion year: 2019
Photographer: Alex Shoots Buildings
Text by SENAA architekti

The investors bought a relatively small sloping lot with a view to Palava hills. The assignment for the architects was quite simple: “A family house if you are able to fit anything on this lot.”

Family House with Atrium by SENAA Architekti

The “Family House with Atrium” is part of a newly-built street on the edge of a small Moravian village. The new development doesn’t take into account the traditional row design of local villages. Houses here are not attached, without any unifying feature; they mutually don’t respect roof ridge or roof pitch.
The challenge was to design contemporary living in a village neighborhood consisting primarily of “catalogue” houses.

Family House with Atrium by SENAA Architekti

The architecture design reflects the morphology of the terrain. A half-embedded atrium allows comfortable exiting from the ground floor and attic to the garden. The overall solution maximizes the potential of the lot for a house and garden and its connectivity. The garden is a thoughtful extension of inner space – with its own living space, outdoor kitchen/dining room. Unifying the interior and exterior units provides comfortable living with sufficient technical and storage space.

Family House with Atrium by SENAA Architekti

The overall composition of the house is symmetrical. The main house entrance is centrally located. From a vestibule we enter a spacious hall. The dignity of the space is amplified with a view of the inner atrium.

Family House with Atrium by SENAA Architekti

There is a private section of the house on the ground floor – children/guest room facing the street, a bedroom exiting to atrium and other parts – bathroom, changing room, sauna, mechanical room.
The central feature of the house is a sculptural staircase leading from the hall to the upper living space.

Family House with Atrium by SENAA Architekti

The upper floor presents a space opened to the ridge of the roof. The boxed space integrates an office room, library, toilet, pantry and a fireplace. It also outlines the living room, dining room and kitchen. There is a direct exit from the dining room and living room to the terrace and garden.

Family House with Atrium by SENAA Architekti

The house is complemented with a garden house designed as a wooden pavilion with an outdoor kitchen and storage room for garden equipment. The basement contains a wine cellar. The garden, due to its size, becomes an extension of the inner space. The small garden maximizes available space. It includes a swimming pool with shower, relaxation area, an herbal flower beds, and compost etc.

living room, SENAA Architekti

The “Family House with Atrium” is built from bricks, without a basement; the construction is based on concrete strips. Weight bearing walls are sealed with ceramic blocks 500 mm thick. The ceilings are made from a monolithic reinforced concrete. The roof is a combined system of wooden rafters placed between binders made of steel frames. The upper roof is made of folded metal sheet. The flat roof is designed with an extensive green area. The house is plastered; the ground floor is toned to dark gray with a coarse structure and distinctive texture. The upper floor is lighter-colored natural plaster. A carport, workshop room and garden house are made from wooden frames. Filling is made from wooden boards and slats; part of the roof is made from glass for illumination. The windows leading to the garden are shaded with external textile screens and sunshades.

Family House with Atrium by SENAA Architekti

Materials:
ceramic blocks Porotherm
interior plaster
exterior plaster Profi with limestone
iron-reinforced concrete ceiling
KVH prisms for garages and garden houses

Products and Brands:
windows — Jánošík\www.janosik.cz
floor — Princ Parket\www.princparket.cz
floor coating — Němec\www.nemec.eu
doors — Dorsis\www.dorsis.cz
built-in furniture — Truhlářství Skoupil\www.skoupiltruhlarstvi.cz
faucets — Grohe\www.grohe.cz
bathroom ceramics — Laufen\www.laufen.cz
swimming pool — Bazény Urbánek\www.bana.cz
concrete fencing — Prefa\www.prefa.cz

pool, terrace, outdoors

landscape, garden, outdoor

Family House with Atrium by SENAA Architekti

AG Apartment by Duearchitetti

Located in Varese, Italy, AG Apartment is a residential project designed in 2016 by Italian studio Duearchitetti. The AG apartment is part of a building from...

Minimalist Beachside House Featuring a Contemporary Clean Line Aesthetic

This new concrete and cedar family home works hard to maximise the clients programme needs within the tight constraints of this small urban beachside site. This minimalist beachside house had to have a minimal and hardwearing material palette to respond to the harsh coastal environment.

Micro Dwelling of 50m2 Designed for Urban Densification

SLIM FIT is a permanent micro dwelling of 50m2 designed for urban densification. SLIM FIT occupies with its minimal footprint, 16 m2, less area than 2 parking spaces.

Agile and Dynamic Offices for FEG by Studio Perspektiv

The emphasis was on maximizing creative potential and creating ideal conditions for supporting the community with reference to the principles of the agile workplace.

TR Studio Renovate and Extend Detached North London Home

London-based architecture and interior practice TR Studio showcase the renovation of a two-storey family home realised through the completion of an extensive interior refurbishment and loft conversion navigated during the Covid-19 UK lockdown.

Related Articles