Brick Cave House by Vietnamese Studio H&P Architects

Brick Cave House by Vietnamese Studio H&P Architects

Project: Brick Cave House
Architects: H&P Architects
Principal Architects: Doan Thanh Ha, Tran Ngoc Phuong
Project Team: Nguyen Hai Hue, Trinh Thi Thanh Huyen, Ho Manh Cuong, Nguyen Duc Anh, Tran Van Duong
Location: Đông Anh, Vietnam
Area 190.0 m2
Project Year 2017
Photographer: Nguyen Tien Thanh

The Brick Cave house by H&P Architects is located in a suburban commune of Hanoi which has undergone a rapid process of urbanization. It is designed in a philosophy that it will help shape a place similar to the natural environment in an artificial manner. The proposed structure of the house resembles that of a Cave. The overall structure is made up of and enclosed by two layers of brick wall meeting one another at an intersection, with alternate ‘green’ arrangements of plants and vegetables. Bricks have long been a familiar local material and widely used in rural areas of Vietnam with a simple manual construction method.

Brick Cave House by Vietnamese Studio H&P Architects

The two built-in layers of wall function as a filter to eliminate the adverse aspects of the external environment (sunshine from the west, dust, noise) and bring nature (light, rain, wind) to where necessary inside. Above the outer wall is tilted inward in different diagonals to create better viewing angles for the general landscape of the area. This, at the same time, helps users in various corners inside the house sense Time and Weather through shadow and air.

Brick Cave House by Vietnamese Studio H&P Architects

Brick Cave house encompasses a chain of space interconnected one another with random apertures gradually shifting from openness/publicity to closeness/privacy and vice versa. The combination of “close” and “open” creates diverse relations with the surroundings and thus helps blur the boundaries between in and out, houses and streets/alleys, Human and Nature.

Brick Cave House by Vietnamese Studio H&P Architects

Brick Cave reminds its users of emotional pieces of both strangeness and familiarity by offering them images of corners of a yard, expanses of the sky, strips of a garden, and parts of an alley… which is tentative to uses of space at different times in a typical tropical monsoon climate of the North of Vietnam. This, therefore, truly brings to users an interesting and enjoyable experience as they are accommodated in a sense of a large open space harmonized with a comfort of a safe shelter.

Brick Cave House by Vietnamese Studio H&P Architects

Brick Cave House by Vietnamese Studio H&P Architects

kitchen by Vietnamese Studio H&P Architects

Brick Cave House by Vietnamese Studio H&P Architects

staircase by Vietnamese Studio H&P Architects

Brick Cave House by Vietnamese Studio H&P Architects

Brick Cave House by Vietnamese Studio H&P Architects

bedroom by Vietnamese Studio H&P Architects

staircase by Vietnamese Studio H&P Architects

roof garden by Vietnamese Studio H&P Architects

Brick Cave House by Vietnamese Studio H&P Architects

Brick Cave House by Vietnamese Studio H&P Architects

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Arctic Sauna Pavilion / Toni Yli-Suvanto Architects

The building is the centre of social activities during the warm seasons of the year. Cooking and dining takes place in the unheated main space, dominated by generous views towards the Nordic lake landscape, and towards the midnight sun.

Remarkable Passive Solar Home Balances Indoor and Outdoor Spaces

The design for this passive solar home in Northcote focuses on the client brief for a sustainable design that allows for a flexible, changing family life. The Northcote Solar Home combines high-level environmentally sustainable design with a striking roofscape, contemporary finish, flexibility and a focus on outdoors and family.

Stoneham Residence by PARKA Architecture & Design

This residential project has been imagined with an intention to be integrated with the landscape and the site. Designed for a young and dynamic family, the project emerges both inside and outside, creating spaces for living in nature.