Logan Pavilion by CLB Architects

Logan Pavilion by CLB Architects

Project: Logan Pavilion
Architects: CLB Architects
Author: Eric Logan
Location: Jackson, Wyoming, United States
Year: 2020
Photographer: Kevin Scott
Text by CLB Architects

Located on a sagebrush plain north of Jackson, Wyoming, Logan Pavilion is the family home of Eric Logan, Design Principal at CLB Architects, and his wife, two college-age daughters, and their pets. Originally built in 1997 on an aggressive four-month construction schedule and a tight budget, the minimalist home has adapted over time, evolving with the family’s needs.

Logan Pavilion by CLB Architects

The home borrows its form from vernacular hay sheds. The gabled roof, held aloft on tall columns, is an appropriate symbol for shelter on the open plains. The architect selected the exterior materials — cedar shingles, siding, and decking, as well as rusted sheet steel — for their ability to weather gracefully and blend with the colors of the landscape. Recycled and manufactured materials give the interior a contemporary feel. Oiled masonite wall paneling, raw MDF cabinetry, and an oiled concrete floor are economical interior finish solutions that allow the home to speak for itself.

Logan Pavilion by CLB Architects

In 2001, the family added a guest house, which provides a space to host visitors, a yoga/workout room, and a space away from the main house. The property also grew to accommodate a garage, and later an addition to the garage, which houses Eric’s many collections including cars, bikes, motorcycles, tools, and vinyl records. The garage forms are built from oxidized steel which rusts and weathers with the surrounding climate.

Logan Pavilion by CLB Architects

Today, with a new remodel completed in 2020, the home comprises four bedrooms, three bathrooms, and a detached garage. This most recent iteration of the home includes a kitchen renovation, roof upgrade from a shingle roof to a metal roof, and new decking, siding, and stain. The new metal roof is a fulfillment of the original design concept for the home, which was met with strong opposition from the neighborhood design review and finally approved in 2020. Eric originally chose to stain the exterior with bleaching oil to achieve a weathered-barn look, a design decision that was adjusted in the latest renovation, in favor of a tidier aesthetic.

Logan Pavilion by CLB Architects

Built to maximize natural light, cross-ventilation, and surrounding views of the Teton Mountains, the home is firmly situated in the Western landscape. Extreme weather conditions necessitated a sturdy structure, and the form’s deep overhangs provide shelter from sun or snow. Throughout the family’s time on the property, they have responsibly created a more diverse landscape by integrating plants and trees for shade and to provide habitat for wildlife.

interior design, CLB Architects

Eric refers to the newest iteration of his home as the “new black sweater.” The original simplicity of the design has allowed the home to stand the test of time, while also continuing to change. Eric sees the evolution of the world around us through the Logan Pavilion, from his own family’s evolving needs to the neighborhood’s approach to design.

Logan Pavilion by CLB Architects

dining area, living space, CLB Architects

living space, kitchen, CLB Architects

Logan Pavilion by CLB Architects

bedroom, CLB Architects

bathroom, CLB Architects

Logan Pavilion by CLB Architects

Logan Pavilion by CLB Architects

Logan Pavilion by CLB Architects

Logan Pavilion by CLB Architects

Subscribe to our newsletter

GA Penthouse by Pitsou Kedem Architects

A penthouse apartment in Tel Aviv with a built-up area of 375 sqm, terraces extending over 130 sqm and a 150 sqm roof.

Atrium Townhome in Montréal, Canada / RobitailleCurtis

Originally built in 1978, the Atrium Townhome required significant renovations. In the end, the decision was made to gut the house and largely start over. The clients, a young family, wanted updated modern finishes, unique design features, and an open convivial layout

A Williamsburg Row House Gets a Modern Update

The clients purchased this wood frame row house in east Williamsburg after falling in love with this beautiful, small tree-lined street. Their new neighbors were undertaking a renovation to restore their house to match the 1940’s-era tax photo.

Toon and Ina House in Gent by Atelier Vens Vanbelle

When Toon and Ina bought a monumental building in the center of Ghent, they were faced with a complex renovation project. The assignment: to make one contemporary family home from two connected historic buildings.

Hotel Indigo Jiuzhai by CCD / Cheng Chung Design

Hotel Indigo Jiuzhai is situated in the heart of the tourism complex Luneng BC in Zhongcha Valley, close to Jiuzhai Valley, Fairy Pool and many other intoxicating scenic areas.

Recommended Stories