Residential ArchitectureHousesFamily Retreat House Inspired by New Zealand’s Backcountry Huts

Family Retreat House Inspired by New Zealand’s Backcountry Huts

Modern Family Retreat House Inspired by New Zealand’s Backcountry Huts

Architects: LTD Architectural
Project: Modern Family Retreat House
Location: Puhoi, New Zealand
Photography: Courtesy of LTD Architectural

Playing on the uniquely New Zealand typology of the back-country hut, David Maurice of LTD Architectural designed this family retreat house for his own family.

Modern Family Retreat House Inspired by New Zealand’s Backcountry Huts 1

This family retreat house has won two major awards in the Auckland-Northland Architectural Designers New Zealand (ADNZ) awards, announced on Friday, June 30, 2017. The project won the award for a Residential New Home between 150 square metres and 300 square metres, and the Residential Interiors Architectural Design Award. ADNZ  judges described the interior of the bach as ‘feeling calm, clean, and filled with filtered light, a haven despite the wild, back country outside’.

Modern Family Retreat House Inspired by New Zealand’s Backcountry Huts 2

Aiming at simplicity, the design comprises a single volume for living, cooking and eating and a lean-to annex houses the lower floor service and sleeping areas. David says “the spaces are open and shared and the experience is one of enhanced connection with each other, and to the surrounding environment.”

Modern Family Retreat House Inspired by New Zealand’s Backcountry Huts 3

The living area opens fully on two sides, giving the feel of an outdoor room. The outdoor fireplace and baths located on the deck draw daily activities out of the house and into nature. Locally sourced bandsawn Macrocarpa timber is used extensively both inside and out.

Modern Family Retreat House Inspired by New Zealand’s Backcountry Huts 4

Rough-hewn natural materials tie the house effortlessly into its setting, while galvanized corrugated iron is used to strengthen the hut aesthetic. All the spaces within the home are multifunctional and or adaptable, and the detailing exhibits a high level of craft which has been carried through into construction. Passive heating and ventilation as well as high performance insulation makes the house a low environmental impact dwelling.

Modern Family Retreat House Inspired by New Zealand’s Backcountry Huts 5

The project presents a clear hierarchy of primary wedge form to secondary deck, fireplace and lean-to structures. The building uses distinctly New Zealand cladding materials, including a free-standing large exterior fireplace, which reflects the back-country tradition. Simple systems and spatial devices effect flexible spaces within a clever, compact plan.

Modern Family Retreat House Inspired by New Zealand’s Backcountry Huts 6

Modern Family Retreat House Inspired by New Zealand’s Backcountry Huts 7

Family Retreat House Inspired by New Zealand’s Backcountry Huts

Family Retreat House Inspired by New Zealand’s Backcountry Huts 1

Modern Family Retreat House Inspired by New Zealand’s Backcountry Huts 8

Family Retreat House Inspired by New Zealand’s Backcountry Huts 2

Subscribe to our newsletter

30 sqm Loft Refurbished in Milano

This 30 sqm loft is an mini apartment refurbished by Italian architect Cristina Meschi in Milano, Italy. An apartment for a single lady who travels...

One-Story Prefabricated House Designed in Madrid and Assembled in Brookline

This open-plan double-height living area includes the main domestic activities and enables the transformation of the residual building into a two-story residential unit, technologically and spatially adapted to its time and the life of its users.

Berkshire Retreat Offers Stupendous Views of Massachusetts

The main level of the Berkshire Retreat was raised about ten feet above the ground, partly to maximize the views, but also to get up above the humidity and insects in the summertime, and the snow in the winter.

YogaOne by Studio Shito, Barcelona

Architect: Studio Shito Project: YogaOne Location: Barcelona, Spain Photographs: Marcela Grassi Studio Shito was comissioned the design and construction of a new YogaOne center by DiR, the popular...

Historic Family Home Complimented with Contemporary Extension

The client’s aim was to create a contemporary two storey extension to a historic family home, offering flexible spaces, whilst ensuring the addition fit sympathetically within its context.

Recommended Stories