Family Townhouse, London by Anthro Architecture

Family Townhouse by Anthro Architecture

Project: Family Townhouse
Architects: Anthro Architecture
Main Contractor: John Perkins Projects
Engineer: Structure Haus
Location: Hackney, London
Status: Completed 2019
Photography: Ste Murray
Text by Anthro Architecture

Family Townhouse is a 4-bedroom terraced home looking onto Victoria Park in Hackney, London. Completed in 2019 for a private client, the challenge of this project was to extend and refurbish a narrow, locally-listed, house in a way that would allow the living spaces of the house to connect into the garden while also respecting the requirements of the surrounding conservation area.

Family Townhouse by Anthro Architecture

We took the opportunity to change the configuration of the dog-leg stairs, extending them straight down towards the rear garden. This allowed us to create a full-width kitchen/dining extension to the rear with a large sliding glazed door connecting to the garden terrace. Where previously the Client’s kitchen was a dark, semi-basement space, they now have a brightly lit spacious kitchen and dining area with a seamless connection to the rear garden.

Family Townhouse by Anthro Architecture

On the upper floors, we re-designed the bedroom spaces to give all the children their own bedroom. By extending at first-floor level, we were able to create a family bathroom on the first-floor return. In addition to this, a new secret shower room was created in the master bathroom along with a large guest bathroom in the lower ground floor space.

Family Townhouse by Anthro Architecture

The materials and detailing chosen for the design of the extension sought to be respectful to the character of the existing building while also gesturing the historic industrial past of the surrounding area.

kitchen, Anthro Architecture

kitchen, dining area, Anthro Architecture

kitchen, Anthro Architecture

dining area, Anthro Architecture

London terrace home, Anthro Architecture

Family Townhouse by Anthro Architecture

Family Townhouse by Anthro Architecture

Must Read

Edwardian Weatherboard House Renovated by Sheri Haby Architects

Edwardian Weatherboard House Renovated by Sheri Haby Architects

Abbott St House is an Edwardian weatherboard house in Sandringham. Typical of many of the period houses in the area, a previous extension had added a room on the back incorporating main bedroom, kitchen and meals area but this space suffered the ailments of a south orientation and poor room configuration.