Backyard Study Extension in Hackney, London

Backyard Study Extension in Hackney, London

Architects: Yellow Cloud Studio
Project: Backyard Study Extension in Hackney
Location: Lower Clapton, London, UK
Area: 30sqm
Year 2017

From the architect: Working from home, but lacking a dedicated office space for their up-coming startup company, the owners decided to extend their double Victorian house into their backyard, which had been left unused until now. The brief was to create a light-filled study for 2 people, with the ability to occasionally host meetings, and a small external space in the back for some greenery and a herb garden.

Backyard Study Extension in Hackney, London 1

The north-facing rear yard is located on the lower ground floor and has a unique, though challenging triangular shape, as the house is located at the end of a row of traditional terraced houses, which is interrupted in a very sharp angle.

Backyard Study Extension in Hackney, London 2

Our proposal positions a very simple, wooden triangle (hosting the study) in the middle of the backyard, which distances itself from the existing house by way of a generous, glazed passage, and generates an elongated glass wedge towards the west, in order to take advantage of the only source of direct sunlight not blocked by any neighbouring buildings.

Backyard Study Extension in Hackney, London 3

The glazed passage provides a luminous access to the study space, while offering area for a large book shelf and a cosy reading corner. The study itself is largely open-plan, allowing for numerous configurations, though always providing ample space for a large desk and a meeting table. It is flanked by the light-giving glass wedge, which concludes into a large, glazed door towards the point of the yard, and the only exterior, green space.

Backyard Study Extension in Hackney, London 4

Backyard Study Extension in Hackney, London 5

Backyard Study Extension in Hackney, London 9

Backyard Study Extension in Hackney, London 6

Backyard Study Extension in Hackney, London 7

Backyard Study Extension in Hackney, London 8

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Cedar Shake Cottage: Tiny House by Studio 512

Cedar Shake Cottage is a tiny home designed by Austin-based Studio 512. This 550sf apartment with 320sf footprint was shaped by impervious cover restraints, a...

Claremont House is a Private Inner City Sanctuary

Claremont House is a contemporary home designed by Keen Architecture for a young man and his girlfriend. Description by Keen Architecture: With a push for...

Sugar Warehouse Loft / Dimcheff Smith Studio

The completely renovated loft space is contained in New York’s iconic Sugar Warehouse building in Tribeca overlooking the Hudson River. The Warehouse was erected in 1853 by the Grocers Steam Sugar Refining Company and was at the time the City’s second tallest structure after the Brooklyn Bridge.

Garden Room Extension – contemporary refurbishment in West Lothian

Garden Room Extension - Bickerton Croft is a contemporary extension and refurbishment designed by Edinburgh-based Graphite Studios in West Lothian, Scotland. This project is for...

Treetop House / Ben Callery Architects

Treetop House explores architecture that responds to its environment pragmatically but also emotionally, allowing a young family to connect with their leafy surrounds.

Sant Antoni Apartment Rehabilitation / Colombo and Serboli Architecture

The Sant Antoni apartment had to provide plenty of storage in order to keep the spaces tidy, be very practical, while contemporary and cozy.