Farmhouse 1826 / Stuart Sampley Architect

- Advertisement -

Farmhouse 1826

Farmhouse 1826  is a residential project recently completed by Stuart Sampley Architect, a full-service architectural practice based in Austin, Texas. The homeowners wanted a house that would take advantage of their South Austin land and its Hill Country views.

A simple design with a modern farmhouse look was important. They needed porches to maximize Texas breezes and a pool. Avid gardeners, the homeowners wanted to enjoy charming outdoor views through big windows. But most of all they sought an efficient space — no unneeded nooks and crannies to fill with stuff — to function modernly and feel peaceful. And they were on a tight budget.

Farmhouse 1826 1

Stuart focused their vision by adjusting dimensions until the floor plan felt livable for their needs and narrowing down a material and color palette that would make the biggest impact with their limited budget. He infused the space with simple lines but rich details: the kitchen’s metalwork, the wood-wrapped walls of the main stairwell and entry, the deep metal roof overhangs that shade the house and the distinctive spider-legged shape porch supports. Stuart also advocated for the homeowners during the building process, stepping in before problems arose for a smooth experience from start to finish. The result is a new 2600 square foot home that fits the homeowners — and the land — perfectly.

Architecture: Stuart Sampley Architect
Project: Farmhouse 1826
Location: Austin, Texas, US
Builder: Nalle Custom Homes
Photography: Adrienne Breaux

Farmhouse 1826 2

Farmhouse 1826 3

Farmhouse 1826 4

Farmhouse 1826 5

Farmhouse 1826 6

Farmhouse 1826 7

Farmhouse 1826 8

Farmhouse 1826 9

Farmhouse 1826 10

Farmhouse 1826 11

Farmhouse 1826 12

Thank you for reading this article!

- Advertisement -

Luxury Penthouse by KNOF Design

After purchasing the East and West Flats in a prominent high rise in Eastern Europe, the private client commissioned KNOF Design to transform it...

Loureiro House / Cláudia Ascenso and José Pedro Lima

“Bringing home all the splendor and respect that was lost with little care” was the challenge of the architect Cláudia Ascenso in the conception of the Loureiro house project.

Murray Hill Studio Combination, New York

In New York, where real estate it at a premium residential design can benefit from flex space planning. In combining two small 450 square foot studio apartments, Lilian H Weinreich Architects creates a smart, flexible, efficient space that can easily adapt to numerous living, entertaining, and working scenarios.

Two Houses Connected to Each Other for Two Brothers with Different Lifestyles

Bangkok-based Alchemist Architects have designed two houses, side by side, for two brothers with different lifestyles. The site of two houses at Nichada Village is located...

Modern Holiday House Inspired by Forest Cabins

The terrain that slopes gently towards the sea is typical of Cap Ferret: a small forest of strawberry tree, yucca and pines. The challenge was to design a modern holiday house that would exist in harmony with its surrounding landscape and have a limited impact on the existing vegetation.

Sausalito Residence is Like a Sophisticated Library of Vinyl Records and Design Books

The original space, a 70’s era home with panoramic views of the San Francisco Bay, lacked the unique charm and character desired to match the client’s eclectic tastes. Seeking to infuse a sense of their unique personal style, the homeowners tasked Feldman Architecture with the challenge of transforming the property into a sophisticated library of vinyl records, design books, and vintage Coca-Cola bottles

Salamanca House Renewed by Lucas and Hernández-Gil

In the Salamanca house project we have moved the kitchen to the center of the house and we have eliminated most of the corridor linking the rooms and suppressing partition walls. The distinction between spaces has been made with furniture.

Contemporary Glass House / House Ber by Nico Van Der Meulen Architects

Architects: Nico Van Der Meulen Architects Project: House Ber - contemporary glass house Location: Carlswald, Johannesburg, South Africa Residence size: 720 m² Photography: Victoria Pilcher The inspiration for this...

This Barn-Inspired Home Expresses Typical Farmhouse Elements in New Ways

In the eastern townships of Quebec, the courtyard configuration for barns has been used since the mid 19th century for convenience of access and for shelter against the wind.

Three Story Side Addition to a 1920s Two Storey Brick House

This project involved a narrow three story side addition to a 1920s two storey brick house in leafy Bellevue Hill. The brief called for an addition that created space for a study, library and rumpus area that also provided an opportunity for internal connection/lift access from the previously separate garage. 

Lantern House and Studio / Simon Gill Architects

Lantern House is a modern family home in South West London. This scheme adds new accommodation – a new bedroom and dining space in the house and an enlarged studio at the end of the garden – as well as reconfiguring and refurbishing the existing.