Traditional Portuguese Architecture Combined with a Contemporary Style: Melides House

- Advertisement -

Traditional Portuguese Architecture Combined with a Contemporary Style Melides House (1)

Designed by Manuel Aires Mateus, and completed in 2015, this house is located on the edge of a small chain of hills. Set in relative isolation, it sits above the village of Melides and the lack of neighbouring houses allows for unobstructed views of the ocean, which are particularly magnificent at sunset.

Manuel Aires Mateus has won multiple awards and is one of Portugal’s most lauded contemporary architects. He drew design inspiration from the traditional Portuguese architecture of Alentejo, which have been combined with a contemporary and minimalist style. The interior is painted in chalk white and has a mixture of modern and vintage furniture.

Traditional Portuguese Architecture Combined with a Contemporary Style Melides House (8)

The house is within a large park but is easily accessible, being less than 300m away from the road linking Melides to Grandola. The closest beach of Aberta Nova is 10 minutes away by car and the beaches of Carvalhal/Comporta are a 20 minute drive away.

Traditional Portuguese Architecture Combined with a Contemporary Style Melides House (2)

The house consists of four separate buildings: three contain double bedrooms with en-suite bathrooms and external patios covered with natural canes. The final structure, the ‘main house’, contains the living space and kitchen as well as another double bedroom and an en-suite bathroom.

Traditional Portuguese Architecture Combined with a Contemporary Style Melides House (6)Each of the buildings is made from benched concrete, and has sea views. They also have access to the eastern patio, overlooking the gardens and orchard of olive trees, orange and lemon trees and oak trees. The buildings are air conditioned and can be heated in winter. The kitchen is fully equipped with Miele appliances and is well prepared for cooking for more than 10 people. Via The Modern House

Traditional Portuguese Architecture Combined with a Contemporary Style Melides House (12)

Traditional Portuguese Architecture Combined with a Contemporary Style Melides House (19)

Traditional Portuguese Architecture Combined with a Contemporary Style Melides House (4)

Traditional Portuguese Architecture Combined with a Contemporary Style Melides House (3)

Traditional Portuguese Architecture Combined with a Contemporary Style Melides House (13)

Traditional Portuguese Architecture Combined with a Contemporary Style Melides House (21)

Traditional Portuguese Architecture Combined with a Contemporary Style Melides House (18)

Traditional Portuguese Architecture Combined with a Contemporary Style Melides House (7)

Traditional Portuguese Architecture Combined with a Contemporary Style Melides House (9)

Traditional Portuguese Architecture Combined with a Contemporary Style Melides House (11)

Traditional Portuguese Architecture Combined with a Contemporary Style Melides House (15)

Traditional Portuguese Architecture Combined with a Contemporary Style Melides House (17)

Traditional Portuguese Architecture Combined with a Contemporary Style Melides House (14)

Traditional Portuguese Architecture Combined with a Contemporary Style Melides House (20)

Traditional Portuguese Architecture Combined with a Contemporary Style Melides House (5)

Traditional Portuguese Architecture Combined with a Contemporary Style Melides House (23)

Traditional Portuguese Architecture Combined with a Contemporary Style Melides House (16)

Traditional Portuguese Architecture Combined with a Contemporary Style Melides House (22)

Traditional Portuguese Architecture Combined with a Contemporary Style Melides House (10)

Traditional Portuguese Architecture Combined with a Contemporary Style Melides House (24)

- Advertisement -

Eco Friendly House Design – Villa Jewel Box with an Multifaceted Garden Outer Shell

Name: Villa Jewel Box Architects: Design Paradigms Project Team: Felix Bonnier, So Kwok Yun, Nicole Ni Location: Lausanne, Switzerland Type: residential Floor Area: 299.19m2 Completed: 2014 Text by Design Paradigms Design Paradigms...

Contemporary Hsinchu Apartment with a Defining Mixture of Styles

This Hsinchu apartment balances materials, styles, colors, and shades in ways to reflect its peaceful unpretentious nature. Simplicity does not mean boring. Combining different styles does not mean chaotic.

Family Refuge in Barcelona with a Pleasing Mixture of Scandinavian and Mediterranean Style

B., R. and their only son, wanted to open up their home onto a superb terrace with magnificent urban views while welcoming us to their private family refuge recently renovated under a pleasing mixture of Scandinavian and Mediterranean style.

Rosebank House: Spatial Extension and Renovation by MAKE Architecture

Rosebank House project was realized by Make Architecture and it involved the spatial extension and renovation of an Edwardian house in Kew, a suburb...

Small Smart House in Tokyo by Tomokazu Hayakawa Architects

This is a small smart house in a residential area in Tokyo. We set large windows on the open south side and set a green screen as south facade by making planter boxes on each floor.

Standard Studio Designed a Spacious Extension for a House Built in the Thirties

A young family in Hilversum had the desire to expand their house built in the thirties to include a larger living kitchen at the house. By linking the garage, formally standing loose on the site, with the house through a new spacious extension created a playful expansion ...

Orcas Island Retreat for a Pacific Northwest Family

A young couple asked DeForest to help create “a place to share with friends, a place for adventure and exploring, being a kid again, cooking together, experiencing nature and being part of something bigger.”

Contemporary Pavilion Residence with Linear Swimming Pool

Although from afar it seems one-leveled, this contemporary pavilion residence – which sits on a platform that rises 60cm above ground level - has another level dug underground.

Vacation House in California: Crow’s Nest Residence by Mt Lincoln Construction

Mt Lincoln Construction has completed Crow’s Nest Residence project based on an architectural concept of BCV Architects. Occupying an area of 5,600 SF, Crow’s Nest is a ski cabin located at 7,080 feet elevation, on the mountain of the same name in the Sugar Bowl Ski Resort, California.

Batman Bridge House in Tasmania / Clever Design

The view of the Batman Bridge from the property was used as inspiration for the design. Situated on the Eastern banks of the Tamar...

Old country house renovated by Mide Architects

This old country house is located in Lucca, Italy, and was recently renovated by Mide Architects. Description by Mide Architects: The project site involves an...