Fineway House by Alexander Brenner Architects

Fineway House by Alexander Brenner Architects

Project: Fineway House
Architects: Alexander Brenner Architects
Location: Reutlingen, Germany
Year 2020
Photo Credits: Zooey Braun
Text by Alexander Brenner Architects

The modern villa was built on a plot of land on the outskirts of Reutlingen on a popular mountain trail, directly below the Achalm Mountain. To the north, towards this path, Fineway House appears like a stone, solid and closed and opens with floor-to-ceiling glazing to the view in the south. Here the view wanders over the pool and the wide valley. For energetic reasons and for reasons of sustainability, the outer walls consist of 50 centimeter thick aerated concrete and a refined exposed concrete shell of 25 centimeters. By adding local Jura chips as aggregate, it appears in a warm gray beige after refining.

Fineway House by Alexander Brenner Architects

The façade, handcrafted by chiseling, pointing and charring, presents itself with a rough, archaic relief structure. Inside, too, stonemasons created a very special atmosphere thanks to the bush-hammered concrete on fixtures, stairs and parapets, which is reminiscent of the stone power of historical buildings. The calming feeling of firmness and durability is encouraged by limed walls, natural stone and oak flooring.

Fineway House by Alexander Brenner Architects

As with all projects by “Alexander Brenner Architects”, all furniture and fixtures were designed for this project. Based on the idea of the „Gesamtkunstwerk“ – an overall work of art, everything including the outdoor facilities was designed and planned by the architects.

Fineway House by Alexander Brenner Architects

Fineway House by Alexander Brenner Architects

pool, Alexander Brenner Architects

Fineway House by Alexander Brenner Architects

dining area, Alexander Brenner Architects

Fineway House by Alexander Brenner Architects

kitchen, Alexander Brenner Architects

Fineway House by Alexander Brenner Architects

roof, Alexander Brenner Architects

residential,Alexander Brenner Architects

Wol Residence by SDH Studio Architecture + Design

Wol Residence was designed for a family that loves entertaining and spending time with close friends and family.

Attic Transformer in New York City / Michael K Chen Architecture

Architects: Michael K Chen Architecture Project: Attic Transformer Project Team: Braden Caldwell, Michael Chen, Julian Anderson Location: New York City, USA Area: 20 sqm Photography: Alan Tansey Having acquired a...

South Surrey House by Campos Leckie Studio

Surrey house is conceived as a domestic landscape that blurs the boundary between interior and exterior space in a temperate coastal rainforest climate. It is essentially a ranch house typology with a guest house stacked upon it - for a physically active empty

Melbourne Heritage Home Renovated by FMD Architects

The brief expressed a desire for north-facing living areas to accommodate extended family and friends, creating strong spatial distinctions between living, dining and kitchen areas and facilitating moments for the family to connect.

Restaurant 020 – A Historic Manor House is Transformed into a Restaurant and Beach Club

A historic manor house is transformed into a restaurant and beach club. Conceptually, the new venue follows the same principles of restaurant 212 in Amsterdam, featuring ‘no table seating’, an open kitchen with bar-height seating directing the guests’ focus on the chefs, stimulating interaction.

Related Articles