Bredeney House by Alexander Brenner Architects

Bredeney House by Alexander Brenner Architects

Architects: Alexander Brenner Architects
Project: Bredeney House
Location: Essen, Germany
Photography: Zooey Braun

The Brucker Holt District in Essen was constructed in its present form n the 1960s. On the clearing formerly used for agriculture, flat, sedate villas were constructed on extensive properties in those days and were characterised by one conspicuous feature: they all have generous front gardens without any encircling hedges or fences. Only later, the more than head-high evergreen hedges and fence systems were added.

Bredeney House by Alexander Brenner Architects 1

The Bredeney House with its generous driveway in an open, semi-public front garden, however, takes reference from the partly still existing 1960s houses. A separation from the public space is only achieved by the level of the house itself.

Bredeney House by Alexander Brenner Architects 2

As regards its modesty, the large, lying building is to a greater extent also oriented by earlier buildings in this quarter. It rather sees itself as a manifesto against the much too extensive arbitrariness of today’s »villa architecture«. The house would like to be a sedate and timeless urban component, which appears in full sunshine as well as under the moon’s blue clarity as if it has always been there.

Bredeney House by Alexander Brenner Architects 3

The interior programme of the residence follows the wishes expressed by the residents and naturally rests on the existing topography. A hall connects the 4-metre high ground level accommodating the kitchen, the dining and living areas to the wing with private rooms. The parents’ area is located half a storey above the living level, whereas the children’s realm and the guestrooms are situated half a level in the opposite direction.

Bredeney House by Alexander Brenner Architects 4

All occupied rooms open up towards the garden via their inner corner, which is in the eastern section crossed by an oblong terrace. A simple cubic garden pavilion with transparent sides facing the house and the garden acts as a terminus of the terrace and adds an architectural corner point to the outdoor area.

Bredeney House by Alexander Brenner Architects 6

Bredeney House by Alexander Brenner Architects 12

Bredeney House by Alexander Brenner Architects 6

Bredeney House by Alexander Brenner Architects 11

Bredeney House by Alexander Brenner Architects 7

Bredeney House by Alexander Brenner Architects 8

Bredeney House by Alexander Brenner Architects 9

Bredeney House by Alexander Brenner Architects 10

Bredeney House by Alexander Brenner Architects 13

Bredeney House by Alexander Brenner Architects 14

Bredeney House by Alexander Brenner Architects 15

Bredeney House by Alexander Brenner Architects 16

Bredeney House by Alexander Brenner Architects 17

Bredeney House by Alexander Brenner Architects 18

Bredeney House by Alexander Brenner Architects 19

Must Read

Sun Rain Room Two-Storey Extension of a Georgian Townhouse in London 1

Sun Rain Room: Two-Storey Extension of a Georgian Townhouse

The Sun Rain Room is a two-storey extension and restoration of a Grade-II Listed Georgian townhouse. The extension reframes the rear of the building by amplifying the characteristics found within its fabric. Designed and constructed by Tonkin Liu in collaboration with local craftspeople