Residential ArchitectureHousesA House in the Andes

A House in the Andes

A House in the Andes

Project: A House in the Andes
Architects: odd+ architects
Location: Los Arrayanes, Puembo, Ecuador
Size: 558.31m2
Status: Completed, 2020

Reinterpreting Andean vernacular architecture for contemporary living, A House in the Andes celebrates journey and discovery through a seamless integration of landscape and built form. The three levels of the residence rise in the form of a solid earth monolith from a designed landscape of mounds. Carving access areas through the mounds exposes rammed earth walls, mimicking the ancestral ‘Chaquiñán’ – a system of trails used by the ancient Andeans to travel through the extensive rugged Andean geography.

A House in the Andes

These angular creases cut through the terrain to create a hollowed and flexible semi-underground space that evokes a sense of astonishment and awe often present when walking within unearthed ruins.

The façade – a composition of adobe bricks, generates a play of textures, shades and shadows when light hits at different times of day.

A House in the Andes

In daylight, the shadows change with the movement of the sun; in the afternoon, the sun penetrates the perforated façade; at night, the interior lighting illuminates the façade into ephemerality and lightness, akin to a floating lamp. A single brick module was designed for this project– a form that generates the most variation and dynamism in the façade.Born out of extensive research, the use of adobe bricks is a homage to the rich diversity of geological rock formations in Ecuador.

A House in the Andes

Exploratory studies were conducted to investigate the optimal mix of composition and grain required to achieve the desired aesthetic. The bricks were made locally using the same earth excavated on-site. By doing so, the house becomes both a symbolic and spatial extension of the earth on which it rises. The landscape and house are connected through a semi-underground space that takes the form of a grand foyer and leads to a sculptural staircase.

A House in the Andes

One of the main features of the house, the stairs are cantilevered. This balances a continuous steel surface that joins the top and bottom treads to create structurally self-sustaining elements that are not only functional but also ornamental. A House in the Andes embraced the design challenges through creative problem solving.

A House in the Andes

The elevator platform, for instance, functions not only as a circulation system, but also a flexible living space– moving vertically through the three levels of the house, highlighting its sectional characteristic. The concept is a direct response to fulfill the clients’ spatial requirements of incorporating a variety of programs which the allowable area did not permit.

A House in the Andes

A House in the Andes by odd+ architects

The elevator platform is a playful solution, creating transformative spaces based on the client’s fluid needs. Exposing the different layers of the house like earth strata, this elevator platform takes the form of a ‘living room’ allowing the adjacent programs to be optimized and modified for a variety of user-specific requirements.

A House in the Andes

This programmatic and spatial flexibility extends to the fluid relationship between indoors and outdoors. Strategic openings and a careful curation of window and façade play with visual transparencies, blurring the boundaries between built and natural. The house embraces its site and context to evolve the vernacular for Andean architecture.

A House in the Andes

A House in the Andes

A House in the Andes

A House in the Andes

San Esteban Apartment Renovated by David Olmos Arquitectos

San Esteban apartment is located right at the heart of Asturias región, Avilés. It faces the stunning green área of Cabruñana park, the enterprise we undertook was part of a 70’s block of flats.

Victorian House with Contemporary Interior Design

For the expansion and rearrangement of Lilley Residence, an old Victorian house, the owner turned to the architects and designers from Techne Studio in...

Central Park Duplex Residence / SheltonMindel

Central Park Duplex is a contemporary residence designed by New York-based SheltonMindel. Brief: In a newly constructed iconic limestone building on ManhattanÍs Central Park West,...

Passeig de Gràcia Apartment Reconverted into a Dwelling for Tourists

Passeig de Gràcia apartment was designed by interior designer Katy Schiebeck in Barcelona. Description by Katy Schiebeck: An apartment of 400m2, located on Paseo de Gracia....

Contemporary Family Ski Cabin with Scandinavian Influences

From inception this house had an ambitious brief: create a family home equal parts warm, modern light filled ski cabin that also incorporates the best locally sourced materials, natural fabrics, and leading eco friendly standards and building practices.

Related Articles