Frog Castle, Extension of a Grand Period Property in Cheshire, UK

Frog Castle, Extension of a Grand Period Property in Cheshire, UK

Project: Frog Castle Extension
Architects: Scott Donald Architecture
Location: Cheshire, United Kingdom
Area 250.0 m2
Project Year 2017
Photographer: Daniel Hopkinson

Frog Castle is a grand period property in the heart of Alderley Edge, Cheshire. The brief was to remodel the ground floor living spaces and to create additional area in the form of a ‘glass box’. As well as this, the basement was to be converted to a games room, cinema room and utility spaces, and the upper floor bedrooms and en-suite accommodation was developed.

house extension, Scott Donald Architecture

A key element of the design was the connection of ground floor to basement floor, and the client’s desire for it not to feel like an underground / secondary floor. We achieved this by looking closely at the position and design of the stair. By positioning the stair off the kitchen, any family member using the basement must circulate past the living spaces, promoting interaction. The stair itself is wide, open and positioned under an expanse of glazing, making the sent and descent an inviting event.

kitchen, house extension, Scott Donald Architecture

Though highly contemporary, the extension needed to sit comfortably in context with the traditional house. Externally and internally, careful consideration was given to the interfaces between old and new, traditional and contemporary. The period features of the house needed to transition to contemporary and be almost unnoticed.

kitchen, house extension, Scott Donald Architecture

Like most residential briefs, there was a requirement to open the house to the garden. Here, this was achieved in an inventive way by opening the corner of the extension – the tall, 3.2m glass doors sliding back into pockets to leave a structureless corner, further lightened by a 4x2m glass section overhead. The corner of the building seemingly disappears to create a connection to the garden, perfectly facilitating inside-outside living.

Frog Castle, Extension of a Grand Period Property in Cheshire, UK

living room, house extension, Scott Donald Architecture

kitchen, house extension, Scott Donald Architecture

Frog Castle, Extension of a Grand Period Property in Cheshire, UK

house extension, Scott Donald Architecture

house extension, Scott Donald Architecture

Frog Castle, Extension of a Grand Period Property in Cheshire, UK

Frog Castle, Extension of a Grand Period Property in Cheshire, UK

plan

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Longitudinal House Built Between Two Party Walls

Architect: Josep Ferrando Bramona Architecture Project: Longitudinal House / Barcelona Photographs: Adrià Goula The historical quarter of Sant Cugat del Vallès, north of the city of Barcelona,...

Bardolph Gardens / Breathe Architecture

Occupying an under-utilised open space at the rear of two existing Californian bungalows, Bardolph Gardens consists of two single storey dwellings that provide environmentally sustainable, affordable, and well designed rental housing in Glen Iris.

Modern Farmstead Renovated in Bridgehampton, NY / Martin Architects

This recently restored modern farmstead was the last home and Studio of "Romantic Modernist" Architect Norman Jaffe. Located in the heart of horse and farm country, Jaffe's retreat was chosen for its wonderful serenity. We worked with the new owner, a local artist, to enhance the quality of the original architecture and maximize the dynamic experience of the home

Castle Rock House: Beach Houses with a Fabulous Openness

Castle Rock house is designed by Herbst Architects and won the NZIA - Auckland Architecture Award 2015. The house is located on the coast...

Perth Street Residence / Humphrey Homes

As a compact home of 260m2, the Perth Street Residence belies its small footprint, providing a spacious and light-filled home. Following the dicta ‘form follows function’, the client’s design brief called for a simple and unpretentious architectural aesthetic using strong honest forms free of embellishment.

Pay attention to your fitness! Designer Matthias Borowski offers us something sweet

Design Academy Eindhoven graduate Matthias Borowski and the founder of the studio Kollektiv Plus Zwei has created a set of furniture that mimics the...