HomeResidential ArchitectureRenovation ProjectsGates Skylight / Blue Truck Studio

Gates Skylight / Blue Truck Studio

Gates Skylight / Blue Truck Studio
Gates Skylight

Project: Gates Skylight
Architecture: Blue Truck Studio
Location: San Francisco, California, United States
Completion date 2022
Building levels 3
Photo Credits: Gregg Segal

The enviable location of this hilltop home became the driving force in how Blue Truck Studio undertook renovations. The studio expanded the home upwards with a partial third-story addition to better take in the amazing views and to create a stunning roof-top deck. Because the Gates Skylight house is situated near the ring road and walking trails of Bernal Hill, privacy was a concern. Openings were oriented away from passers-by. Big planter boxes on the front side of the house also act as a screen. A spacious stairway runs up the center of the house, culminating in a dramatic sliding roof deck skylight which acts as an interior light well brightening the core of the house.

Gates Skylight / Blue Truck Studio

What was the brief?
This was a two-story house for a couple. They bought the house to start a family, and since we started the project they’ve had two kids. The idea was to add on top of it, so we built a partial third level.

dining area

Gates Skylight / Blue Truck Studio

What were the challenges and solutions?
It’s the last house on the street at the top of the hill, so it’s an amazing site, particularly for views. But it’s also right by Bernal Hill where people walk. So we thought about the angles and orienting openings away from the hilltop to maintain privacy. There’s also big planter boxes along the front edge. Plants soften the exterior and act as a screen as well.

bedroom

Tell us about the stairs
It’s a big stair corridor that lets light in from the skylight at the top all the way down. The stairway starts with the entryway, comes up to the main level, and keeps going up to the third level. On the third level, it goes to a sliding skylight that opens to a roof deck.

Gates Skylight / Blue Truck Studio

staircase

Gates Skylight / Blue Truck Studio

balcony

balcony

Gates Skylight / Blue Truck Studio

Subscribe to our newsletter

Timeless Barn, Maine / BRIBURN

Project: Timeless Barn Architects: BRIBURN Design Team: Christopher Briley, Courtney Frost (Alumnus) Contractor: Emerald Builders Partners/Consultants: L + L Structural Engineering Location: Falmouth Foreside, Maine, United States Project Size: 1,420...

Versatile Storage Unit by Etta by Dossofiorito

Etta by Dossofiorito is a versatile storage unit, multifunctional furniture that display and store objects, and act as a space divider. It is composed of a platform with four removable elements: a small round shelf, two shapes of uprights and one upholstered backrest.

Ne_On Apartment by NestSpace Design

In the Ne_On apartment, we poured our inspirations from the second rainbow, with a genuine wish that whether today is good or bad, the sun will shine again after coming home.

Recommended Stories